Лидерът на мощното ливанско движение Хизбула, подкрепяно от Иран, заяви,

...
Лидерът на мощното ливанско движение Хизбула, подкрепяно от Иран, заяви,
Коментари Харесай

Лидерът на Хизбула: Можем да изпратим Израел в каменната ера

Лидерът на мощното ливанско придвижване " Хизбула ", подкрепяно от Иран, съобщи, че неговата формация може да изпрати Израел " в каменната епоха ", отправяйки закани в миг на повишаване на напрежението по границите, съобщи Агенция Франс Прес.


По време на обиколка на ливанско-израелската граница предходната седмица израелският министър на защитата Йоав Галант заплаши да изпрати Ливан " в каменната епоха ", в случай че " Хизбула " ескалира напрежението по границата.

В телевизионна тирада във връзка годишнината от последната война през 2006 година сред Израел и ливанската въоръжена формация, ръководителят на Хизбула Хасан Насрала съобщи: " Вие също ще бъдете върнати назад в каменната епоха, в случай че воювате с Ливан ".

Коментарите идват на фона на нарасналото напрежение по граничната зона сред Израел и Ливан, които механически не престават да са във война.

Южен Ливан, покрай израелската граница, е цитадела на " Хизбула " и място на спорадични произшествия и конфликти.

" Хизбула " е единствената ливанска секта, която резервира оръжията си след края на гражданската война от 1975-1990 година Много западни държавни управления я считат за " терористична " организация.

Насрала съобщи, че са нужни " няколко високоточни ракети ", с цел да може неговата формация да унищожи цели, в това число " цивилен и военни летища, авиобази, електроцентрали... и нуклеарната електроцентрала в Димона ".

Ако един предстоящ спор " притегли оста на съпротивата... към този момент няма да има такова нещо, наречено Израел ", сподели той, визирайки районните съдружници на " Хизбула ", в това число някои палестински фракции и други подкрепяни от Иран групировки.


Насрала също по този начин прикани за успокоение дни откакто камион с муниции на Хизбула се прекатурна в градче покрай Бейрут, предизвиквайки смъртоносни конфликти сред поданици християни и членове на шиитската мюсюлманска формация.

Един гражданин на Кахале и един член на Хизбула бяха убити при престрелка.

Насрала упрекна неназовани политици, че подклаждат напрежението сред общностите и " водят страната към революция ".

" Днес моят апел е апел за разсъдък ", сподели той, обръщайки се към християнската общественост в Ливан.

" Интересът на Ливан, на ливанския народ и на съпротивата е в Ливан да царува успокоение ".

Ливанската войска съобщи, че е иззела боеприпасите от камиона след случая в Кахале, град в планините източно от ливанската столица, на пътя, който я свързва с граничещата със Сирия котловина Бекаа. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР