Лидерът на ливанското шиитско движение Хизбула обвини посланичката на САЩ

...
Лидерът на ливанското шиитско движение Хизбула обвини посланичката на САЩ
Коментари Харесай

Лидерът на Хизбула обвини посланичката на САЩ в Ливан в намеса във вътрешните работи

Лидерът на ливанското шиитско придвижване Хизбула упрекна посланичката на Съединени американски щати в Ливан в интервенция във вътрешните работи на страната, предадоха Франс прес и Ройтерс, представени от Българска телеграфна агенция.

"Видяхме през последните месеци, откогато новата (американска) посланичка ни оказа достойнството да стъпи на наша земя... че тя третира Ливан сякаш е негов боен пълководец или върховен комисар ", сподели Хасан Насралла в тирада.

Това е първата публична реакция на водача на Хизбула, откакто дипломат Дороти Шей насочи остри нападки по адрес на могъщото придвижване, което е съдружник на Иран.

"Хизбула ": Ракетната офанзива против Съединени американски щати е единствено началото

Американската дипломата назова Хизбула "терористична организация " и упрекна придвижването, че е "отклонило милиарди долари, които другояче са щели да отидат в държавната хазна ".

Насралла разкритикува Шей, че се меси в държавното ръководство, назначенията на постове и стопанската система на Ливан. "Най-опасното е ливанците да бъдат настройвани едни против други ", акцентира водачът на Хизбула и упрекна американската посланичка, че върви при политически водачи, "за да ги настрои против Хизбула " и да провокира "гражданска война ".

Дороти Шей бе извикана от ливанския министър на външните работи Насиф Хити, който сподели след срещата, че "случаят към този момент е зад тила ни ".
Ливан претърпява най-тежката си икономическа рецесия от 30 години. Тя е белязана от главозамайващ спад на националната валута на фона на политическите битки и невижданото обществено неодобрение, отбелязва Франс прес.

Хасан Насралла упрекна Съединените щати, че желаят уморят сирийците и ливанците от град и да спрат притока на долари - валутата, съгласно която е индексирана ливанската лира. "Политиката на задушаване, обсада и наказания... няма да отслаби Хизбула, а ще я ускори и ще отслаби вашите съдружници ", увери той.

Хизбула е включена в черния лист на Съединени американски щати. Движението е прието за терористична организация от някои западни страни и арабски страни от региона на Персийския залив, напомня Франс прес.

Хасан Насралла заяви, че Хизбула договаря с ливанското държавно управление за опцията Иран да доставя страната с рафинирани петролни артикули против ливански лири, съобщи Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР