Лидерът на левицата предложи парламентът да работи и през август

...
Лидерът на левицата предложи парламентът да работи и през август
Коментари Харесай

Нинова: Не е човешко и нормално- депутатите да лежат по плажовете, а майките с децата- в палатките и по жълтите павета

Лидерът на левицата предложи Народното събрание да работи и през август

„ Необходим е нов модел на грижата за хората с увреждания. Министерство на труда и обществената политика разисква три закона: Закон за хората с увреждания, Закон за обществените услуги и Закон за персоналната помощ. Би трябвало тези закони да го предложат.” Това съобщи ръководителят на Народно събрание на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова на конференция в централата на партията. Тя добави, че това се демонстрира и от решение на Върховен административен съд, който дефинира за незаконосъобразно обвързването на размера на месечната добавка с обезпечения най-малък приход. „ Единственият метод, по който тази добавка би трябвало да се дефинира, са самостоятелните потребности на съответния човек”, посочи ръководителят на Българска социалистическа партия.

Тя добави, че несъгласията, свързани с новите законопроекти сред другите организации, които съставляват хората с увреждания и държавното управление, се задълбочават. „ Ние постоянно се срещаме с майките на децата с увреждания и тяхната поръчка е, че ще стачкуват до приемането на Закона”, сподели още Нинова. Тя добави, че най-съществен е Законът за обществените услуги.

„ В проекта за интеграция и решенията на държавното управление на Бойко Борисов е записано, че подобен закон ще има до края на 2016 година Сега е средата на 2018 година, по тази причина настояваме до края на месец юли, този закон, обещан преди две години, да бъде внесен”, съобщи водачът на левицата. Тя прикани ръководещите да не отсрочват и да не лъжат хората с увреждания, че закон ще има до октомври-ноември. „ Абсурд е майките и децата да стоят в палатките до ноември, по тази причина ще внесем предложение- Народното събрание да няма почивка това лято, да работи и през август. Не е човешко и нормално- депутатите да лежат по плажовете, а майките с децата да лежат в палатките и по жълтите павета”, сподели Корнелия Нинова.

Антон Кутев: Промяната, би трябвало да се случи бързо. Ако кабинетът не успее да я направи, ние ще го накараме

„ Това, за което претендират майките на деца с увреждания, беше дадено през предходната година. Тогава ръководещите споделиха, че измененията в законите ще са подготвени до февруари, в този момент дадоха обещание за октомври”- сподели зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България” Антон Кутев. Той напомни, че още на 15.07 предходната година, социалистите са внесли доста оферти, които не бяха признати от ГЕРБ. „ Ако те бяха приели нашите оферти, в този момент нямаше да сме в тази обстановка.

Тогава говорихме за финансите, планувани за 2018, услугите обществен и персонален помощник, стратегии за поощряване и образование, както и за развиване на личен бизнес от хората с увреждания”, напомни Кутев. Народният представител посочи още, че тогава е обсъждана и визията на ръководещите за ТЕЛК и анализът на самостоятелните оценки на хората с увреждания.

„ Ако решението, което предложихме преди година, бе влезнало в действие, нито една част от диалозите, които се водят сега, нямаше да са настоящи. Голяма част от проблемите щяха да са решени. Промяната, би трябвало да се случи бързо. Ако кабинетът не успее да я направи, ние ще го накараме”, сигурен е Антон Кутев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР