Лидерът на крайнолявата испанска партия Подемос поиска вот на доверие

...
Лидерът на крайнолявата испанска партия Подемос поиска вот на доверие
Коментари Харесай

Крайноляв лидер в Испания иска партиен референдум за поста си заради луксозна къща

Лидерът на крайнолявата испанска партия „ Подемос ” изиска избор на доверие от цялата членска маса след рецензии към покупката на първокласна къща, съобщи Агенция Франс Прес.

Пабло Иглесиас е подложен на нападки, откакто разгласи в сряда, че заплаща ипотечен заем от 540 000 евро със своята партньорка Ирене Монтеро - говорителка на парламентарната група на партията, за къща с двор в Галапагар, градче на 20-ина километра северозападно от Мадрид.

Двойката, която чака близнаци, разгласи във Facebook, че е взела това решение, с цел да може децата им да имат „ относително обикновено детство ”.

Но това провокира безредици в основаната през 2014 година „ Подемос ”, която се роди от умората на прилаганите строги икономии и гнева по отношение на „ кастата “, както партията бизнеса и политическия хайлайф в страната.

Иглесиас (39 г.) и Ирене (30 г.) оповестиха късно в събота, че те ще попитат членовете на партията дали да продължат да заемат постовете си.

„ Когато се слага под въпрос престижа, човек не може да се скрие, а би трябвало да се изправи пред последствията ”, съобщи Иглесиас на конференция, като партньорката му бе до него. „ Членовете на „ Подемос ” би трябвало да решат дали да останем на постовете си или да подадем оставки ”, добави той.

Критиците на Иглесиас припомниха, че през 2012 година той разкритикува тогавашния министър на стопанската система Луис де Гиндос за покупката на първокласен парцел. „ Ще оставите ли икономическата политика на страната на някой, който харчи 600 000 евро за първокласна къща “, попита той в Туитър в обръщение от 20 август 2012 година

От „ Подемос “ дадоха обещание повече детайлности за вътрешнопартийния избор в понеделник.
През 2015 година партията имаше най-висока поддръжка измежду гласоподавателите, само че по-късно отстъпи от позициите си. Анкета от по-рано този месец сочи, че с 19,6% поддръжка, „ Подемос “ е към този момент на четвърта позиция. Изпреварват я консервативната Народна партия на премиера Мариано Рахой (24%), десноцентристката демократична партия „ Гражданите “ (22,4%) и социалистическата партия (22%), сочи изследването на Центъра за социологически проучвания.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР