Лидерът на Косово Хашим Тачи може да обяви оставката си

...
Лидерът на Косово Хашим Тачи може да обяви оставката си
Коментари Харесай

Хашим Тачи може да последен път да преспи като президент

Лидерът на Косово Хашим Тачи може да разгласи оставката си след повдигнатите против него обвинявания от Специалния съд за военни закононарушения и убийства на 100 души, заяви БГНЕС, като се базира на РТС (Радио-телевизия Сърбия).

В понеделник, 29 юни, от 20:00 часа водачът на Косово ще направи изказване, в което или ще разгласи оставката си, или ще разяснява бъдещите си проекти по отношение на повдигнатите против него обвинявания, съобщи РТС.

Обръщението на Тачи бе планувано за през днешния ден вечерта, 28 юни, когато националният празник Видовден, обвързван с борбата на Косово поле през 1389 година, се отбелязва в Сърбия. В последния миг обаче изказването бе отсрочено за понеделник, въз основа на което редица наблюдаващи стигат до заключението, че в действителност ще има оставка и по тази причина Тачи не е желал да направи такова изказване по време на националния сръбски празник.

Специалната прокуратура за Косово подозира Хашим Тачи и някогашния ръководител на Народното събрание Кадри Весели в осъществяване на военни закононарушения. Според съда съответното обвиняване е изпратено до Специалния съд за Косово на 24 април. В него се споделя, че Тачи, Весели и редица други лица са обвинени в осъществяване на военни закононарушения и закононарушения против човечеството по 10 точки, сред които убийства, отвличания, тормоз и изтезания. Твърди се, че някогашните бойци от освободителната войска на Косово, Тачи и Весели, са виновни за убийството на близо 100 души, в това число косовски албанци, сърби и други етнически групи.

Прокуратурата акцентира, че Тачи и Весели неведнъж са се опитвали да се намесят в работата на Специалната прокуратура за Косово.

 

Прищина / Косово
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР