Лидерът на каталунското сепаратистко регионално правителство Карлес Пучдемон за пръв

...
Лидерът на каталунското сепаратистко регионално правителство Карлес Пучдемон за пръв
Коментари Харесай

Главният прокурор на Испания заплаши каталунския премиер със затвор


Лидерът на каталунското сепаратистко районно държавно управление Карлес Пучдемон за пръв път бе застрашен от испанските управляващи със затвор поради ролята му в противоречивия референдум за самостоятелност на Каталуния, заяви ДПА.

Шест дни преди плануваното допитване испанският основен прокурор Хосе Мануел Маса съобщи в изявление за радио “Онда серо “, че не е изключено Пучдемон да влезе в пандиза. По думите му той може да бъде упрекнат в корист с обществени средства, наред с други престъпления.

Но Пучдемон се зарече, че на 1 октомври ще има избор, макар експлицитната възбрана от испанския парламентарен съд и опълчването на централните управляващи в Мадрид.

“Потвърждавам, че ще има урни и бюлетини, както и нещо още по-важно за произвеждането на референдум: гласоподаватели “, сподели той в изявление за френското радио „ Франс ентер “.

Междувременно на изключително съвещание управленията на националните полицейски служби в Испания разискаха ограничения за блокиране на гласуването.

Испанските управляващи направиха задоволително, с цел да дискредитират и предотвратят референдума, плануван за края на седмицата, разясняват двама високопоставени представители на испанското държавно управление, представени от Ройтерс. Те настояват, че Каталуния не разполага с изборна комисия, урни, бюлетини, изборни материали, средства за транспарантно броене, както и други средства за производство на референдума. Според тях резултатите от референдума няма да получат интернационално самопризнание, нито легитимност.

Към Каталуния бяха пренасочени спомагателни полицейски сили за попречване на вълнения. Точните числа не са известни, само че съгласно разнообразни известия сред и 3 и 4 хиляди служители на реда са изпратени към региона. От събота всички полицейски подразделения там са сложени под директния надзор на Министерството на вътрешните работи в Мадрид.

По-рано Конституционният съд на страната наложи тежки санкции. Седмината членове на каталунската Централна изборна комисия ще заплащат по 12 000 евро санкция всеки ден, до момента в който не се подчинят на държавното управление в Мадрид, а 15-те членове на териториалната администрация на самостоятелната област - по 6000 евро дневно, оповестява Българска национална телевизия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР