Лидерът на каталунското правителство Пере Арагонес призова политическите партии да

...
Лидерът на каталунското правителство Пере Арагонес призова политическите партии да
Коментари Харесай

Да се възползваме от историческата възможност за Каталуния, призова Арагонес

Лидерът на каталунското държавно управление Пере Арагонес прикани политическите партии да работят отговорно и да одобряват испанския закон за амнистията, откакто по-рано беше блокиран от партията “Заедно за Каталуния ”.

Текстът планува опрощение за забърканите в каталунските референдуми, в това число за Карлес Пучдемон. Подкрепата на неговата партия беше основна, с цел да може министър председателят Педро Санчес да остане на власт. Арагонес и Пучдемон са политически противници.
Призовавам всички страни да бъдат виновни, с цел да не бъде изложен на риск този закон за амнистията, да бъде признат допустимо най-скоро и всички жители на Каталуния да могат да възстановят изцяло своите права и свободи.
Пере Арагонес, президент на Каталуния

Партията на Арагонес - Каталунска републиканска левица, в този момент е един от главните поддръжници на Санчес в подмяна на отстъпки за испанската самостоятелна област, до момента в който “Заедно за Каталуния ” има по-конфронтационна тактика.
Всеки взема решение какъв е неговият метод на работа. Oт мен зависи да подчертая един доста значим въпрос. Имаме историческа опция испанското държавно управление да резервира своята непоклатимост.
Пере Арагонес, президент на Каталуния

„ То ще би трябвало да получи поддръжката на 14 депутати, които са за самостоятелност, и това е историческа опция за Каталуния, от която би трябвало да се възползваме, с цел да получим повече пълномощия за нашата страна “, добави Арагонес.

Едно от нещата, които той желае, е референдум за самостоятелност - нещо, което към този момент договаря със Санчес.

На въпроса дали има вяра, че испанският министър председател ще позволи провеждането му, Арагонес съобщи, че има вяра в силата и потенциала на своята партия.

„ Точно както преди една година той ми сподели, че не обмисля прошка. Сега ми споделя, че не обмисля референдума. Искам да подчертая, че преди една година видях амнистията и приканих за референдум. Сега амнистията е на път да се реализира. И ви споделям, че явно ще продължим да пазиме референдума за самоопределяне “, увери Арагонес.

През 2017 година Каталуния организира референдум за самостоятелност, който беше разгласен за противозаконен от испанските съдилища. Това принуди половината от тогавашното каталунско държавно управление, в това число Пучдемон, да напусне страната. Другата половина беше изпратена в пандиза и помилвана през 2021 г.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР