Лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон отказа да свика избори в

...
Лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон отказа да свика избори в
Коментари Харесай

Депутати и членове на кабинета на Пучдемон обявиха, че ще подадат оставки

Лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон отхвърли да свика избори в Каталуня, в случай че няма отстъпки от Мадрид. По думите му решението за независимостта би трябвало да пристигна от Народното събрание. Междувременно последователите на отцепването на Каталуния от Испания и съперниците на тази концепция започнаха диспути в Народното събрание в Мадрид. Очаква се през днешния ден Сенатът в Испания да отнеме пълномощията на самостоятелното държавно управление в Барселона, оповестява Българска национална телевизия.

Напрежението в Каталуня набъбна, откакто Пучдемон в началото даде сигнали, че избира самостоятелност, след това избра предварителни избори, насрочи изказване, с цел да ги разгласи и най-после се отхвърли от него. Малко откакто обръщението му беше анулирано в четвъртък след обяд, публични представители на каталуските управляващи споделиха, че той въпреки всичко ще се появи в Народното събрание, където трябваше да приказва в 18 ч. българско време.

Малко по-късно в ново известие каталунските управляващи споделиха, че той ще направи изказването си от постройката на държавното управление. Формациите, подкрепящи независимостта - както в ръководещата коалиция, по този начин и отвън нея - упрекнаха Пучдемон в изменничество, а някои депутати и членове на кабинета оповестиха, че ще подадат оставки.

Вицепремиерът Ориол Жункерас, който оглавява Каталунската републиканска левица, заяви, че партията му ще напусне районното държавно управление, в случай че фактически бъде оповестена самостоятелност.

Възгласи срещу каталунския министър председател се чуваха и по улиците, откакто митинг против решението на испанските управляващи да лимитират автономията на региона посредством така наречен " член 155 " прераснаха в проява против опцията каталунският водач да свика избори, вместо да разгласи самостоятелност.

Властите в Мадрид са раздвоени по какъв начин би трябвало да се работи, в случай че въпреки всичко бъдат оповестени нови избори. Социалистическата съпротива - втората най-голяма партия - предлага да се анулира ограничението на автономията посредством процедура в Сената. Въпросът занапред следва да се реши в горната камара.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР