Лидерът на "Изправи се. БГ" се обърна към министъра на

...
Лидерът на "Изправи се. БГ" се обърна към министъра на
Коментари Харесай

Мая Манолова скочи на Корнелия Нинова заради бързите кредити

Лидерът на "Изправи се. БГ " се обърна към министъра на стопанската система и промишлеността, като съобщи, че тя е преписала законопроекта й за отбрана на потребителите от колекторските компании, само че неприятно и изборно.

„ Прилагаме законопроекта на „ Изправи се. БГ “ за отбрана на потребителите от колекторски компании. Три пъти сме внасяли този законопроект в три Народното събрание, като първата дата на внасяне е 1 юни 2020 година Тази информация е за госпожа Нинова, която твърдеше, че си нося законопроекта за колекторските компании в чантата. Очевидно са намерили моя законопроект в нейната чанта, само че са го преписали неприятно и изборно. Не е проблем преписването, тъй като обществено подарих на Нинова този законопроект сега, в който чухме, че Министерство на стопанската система ще работи по отбраната на жителите от колекторските компании. Проблемът е, че техният вид е лобистки “, акцентира тя.

По думите на законопроектът е в интерес на банките и бързите заеми, а не на хората.

„ Той изключва от законовите разпореждания точно банките и бързите заеми. Според законопроекта на МИ, излиза, че един колектор, когато събира дълг на жител към мобилен оператор или към ВиК сдружение, ще съблюдава правила: няма да го тормози у дома, няма да го излага пред началниците, ще го осведоми за размера на дълга. Ако жителят възрази, ще спре осъществяването. Но в случай че колекторът събира дълг на банка или бърз заем, няма да съблюдава никакви правила. Ще го тормози у дома, на работа. Няма да му дава информация какво тъкмо събира. И жителят да възразява, осъществяването няма да бъде спирано. Ще си начислява каквито си желае спомагателни такси, лихви и всевъзможни разходи. Над 70 % от задълженията, които събират колекторски компании, са точно към банки и компании за бързи заеми “, изясни тя.

По думите й всеки пети българин е обиден от дейностите на колекторските компании.

"Като се изключат бързите заеми и банките, близо 900 000 случаи на потръпевшщи от колекторски компании, няма да са предпазени. Хората ще бъдат оставени на произвола на колекторските компании. Обяснението, което е обещано в закона, е смехотворно и неуместно. То е, че в края на предходната година е призната европейска инструкция, която контролира активността на купувачите на заеми към банки и към компании за бързи заеми. Тоест, Европа желае от нас регулация. Има инструкция, която показва минималните стандарти на тази регулация. Казва, че националното законодателство може да има спомагателни разпореждания, с цел да отбрани потребителите. Но икономическото министерство споделя, че откакто от предходната година има инструкция, че те в миналото ще я транспонират. Законът, без да обгръща банките и бързите заеми, няма безусловно никакъв смисъл. Не пази потребителите от най-големия им проблем “, изясни водачът на „ Изправи се. БГ “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР