Лидерът на испанските социалисти Педро Санчес положи клетва като нов

...
Лидерът на испанските социалисти Педро Санчес положи клетва като нов
Коментари Харесай

Социалистът Педро Санчес е новият премиер на Испания

Лидерът на испанските социалисти Педро Санчес постави клетва като нов испански министър председател, предадоха международните организации. Церемонията се състоя в двореца Сарсуела. Санчес постави клетвата пред крал Фелипе Шести.

Педро Санчес, който е безбожник, постави клетва да пази конституцията без библия или разпятие ,

което се случва за първи път в актуалната история на Испания. Санчес е седмият министър председател на Испания от края на диктатурата на Франко през 1975 година

Той ще бъде министър-председател на Испания в двете години оставащи от мандата на настоящето държавно управление. Като министър председател чиято партия има единствено една четвърт от местата в Народното събрание, в този момент той ще би трябвало да реши кого да включи в кабинета си и се чака да разгласи състава му идната седмица.

Избраха Пучдемон отново за президент, само че по какъв начин ще ръководи

Какво ще направи Испания оттук насетне

Рахой: Ще опитам да сформира устойчиво държавно управление

Вчера испанският парламент гласоподава избор на съмнение на премиера на Народната партия Мариано Рахой .

Вотът беше импортиран точно от социалистите на Санчес. Той беше подсилен и от редица районни партии.

Де факто вотът на съмнение против Рахой беше избор на доверие за Санчес и по този начин се стигна до днешното полагане на клетва. А до вота на съмнение се стигна след огромно корупционно дело, опетнило репутацията на консерваторите от Народната партия.

На днешното полагане на клетва участва и самият Рахой.

Междувременно

националистите още веднъж поеха контрола върху каталунското районно държавно управление ,

като новият кабинет постави клетва през днешния ден в Барселона и по този начин автоматизирано се приключва 7-месечното директно ръководство на испанското централно държавно управление, предадоха международните организации.

Кабинетът, управителен от Ким Тора, непосредствен сподвижник на някогашния каталунски водач Карлес Пучдемон, е формиран от 13 членове.

Консерваторът Мариано Рахой наложи директното ръководство върху Каталуния в края на октомври, откакто националистите отпред с Пучдемон организираха референдум за самостоятелност, разгласен за противозаконен от испански съдилища. Според изключителните пълномощия, дадени на испанското централно държавно управление от Сената, забележителна част от самостоятелното ръководство на региона ще ѝ бъде върнато незабавно щом образува държавно управление след нови избори.

Сепаратистите завоюваха през декември изборите и избраха за районен водач Ким Тора .

Членовете на предходното каталунско държавно управление ще бъдат съдени по обвинявания, измежду които и за протест. Няколко от тях са в предварителния арест, а други избягаха в чужбина.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР