Лидерът на испанските социалисти Педро Санчес няма да иска нов

...
Лидерът на испанските социалисти Педро Санчес няма да иска нов
Коментари Харесай

Кралят на Испания няма да предлага друг кандидат за премиер

Лидерът на испанските социалисти Педро Санчес няма да желае нов парламентарен избор, с цел да остане министър председател, откакто другите партии отхвърлиха да го поддържат. Това оповестиха от кралският двор, което пък разкрива пътят за нови избори - четвъртите в Испания за последните четири години.
Преди това крал Фелипе Шести организира съвещания с политическите водачи, с цел да откри дали е допустимо основаването на работещо държавно управление в страната. След тези диалози обаче президентът не вижда съображение да предлага различен претендент за министър председател.

Представените в Народното събрание политически сили имаха два месеца, с цел да се опитат да реализират единодушие по въпроса за поддръжка на Педро Санчес. След като в този период по този начин и не беше одобрен министър председател, най-вероятно двете камари на Народното събрание ще бъдат разпуснати и ще бъдат свикани изключителни избори, които може да се състоят през ноември.

Испанската социалистическа работническа партия завоюва най-вече гласове на изборите на 28 април, само че не съумя да реализира болшинство в Народното събрание и се нуждаеше от поддръжка, с цел да остане на власт. Педро Санчес разгласи, че четирите стълба на управническата му стратегия ще бъдат битка против климатичните промени, цифровизация, понижаване на неравенствата и работа за по-силна Европа. Но това очевидно не беше задоволително, с цел да получи поддръжката на някоя от другите политически партии.

Кралство Испания (на испански: Reino de España, или Испания (España)) е страна, ситуирана в Югозападна Европа. С повърхност от 504 645 кв. км, тя е четвъртата по величина на Стария континент след Русия, Украйна и Франция и втора в Европейския съюз.

Според конституцията от 1978 година, призната с референдум, Испания е обществена и демократична правова страна под формата на парламентарна конституционна монархия отпред с унаследен монарх - сега е Фелипе Шести, и двукамарен парламент (Cortes Generales). Законодателна власт се реализира от Генерални кортеси (парламент), състоящ се от две камари - Сенат (Горна камара - 256 души) и Конгрес на депутатите (350 души), избирани за четири години. Изпълнителна власт се реализира от държавно управление отпред с министър-председател, който на испански се назовава ръководител на държавното управление.

Освен това страната е разграничена на 17 самостоятелни района и два самостоятелни града с друга степен на автономия, които имат свои парламенти и държавни управления, с необятни компетенции.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР