Лидерът на Хонконг обяви, че оттегля спорен законопроект, кото щеше

...
Лидерът на Хонконг обяви, че оттегля спорен законопроект, кото щеше
Коментари Харесай

Хонконг се отказа от закона за екстрадицията, разпалил протестите

Лидерът на Хонконг разгласи, че отдръпва противоречив законопроект, кото щеше да даде опция за екстрадиция от специфичния самостоятелен регион към " континентален " Китай.

Изявлението ѝ, представено от международните издания, се счита за значима отстъпка пред хиляди поданици на Хонконг, които стачкуваха над 14 седмици.

Кари Лам разгласи седмици откакто демонстрациите ескалираха през юни, че законопроектът е " мъртъв ", само че по този начин и не се отхвърли от него. Текстът щеше да даде опция за екстрадиция ог Хонконг към Китай и по този начин, съгласно деятели и протестиращи, щеше да нарасне въздействието на комунистическите управляващи (контролиращи съдилищата) върху ползващата се със специфични свободи територия.

Междувременно митингите прераснаха в искане за повече демократични свободи в Хонконг, който според съглашение от 1997 година (с което е предаден от Англия на Китай) се употребява с необятна автономност, повече свободи и лични закони, в сравнение с в останалите елементи на страната. Решението за заледяване не ги успокои и до момента в който изблиците на принуждение зачестяваха и от двете страни, дейностите им замязяха навън предизвикателство против Пекин.

 Хонконг се отхвърли от закона за екстрадицията, разпалил митингите
© Reuters

Затова някои специалисти считат, че може би решението е пристигнало прекомерно късно, отбелязва " Ройтерс ". С тази теза се съгласи в " Туитър " и законодателят, подкрепящ демократичните претенции, Джошуа Уонг. Според него " всички претенции " на протестиращите би трябвало да се изпълнят (сред тях са без значение следствие на случаите по време на митингите и промени, в това число стъпки към избори на органи на самоуправление в Хонконг).

Решението е взето след среща с подкрепящи Пекин хонконгски депутати и делегати на китайския Национален национален конгрес (върховният законодателен орган на азиатската държава).

Лам разгласи желанието си едвам дни откакто " Ройтерс " заяви, че на запис (с който организацията разполага) тя споделя пред представители на бизнеса, че в случай че има избор, първото, което би направила, е да се отдръпна от поста. Редица интернационалните издания разтълкуваха мненията в 24-минутния звуков материал като сигнал, че тя остава на власт под натиска на Китай.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР