Лидерът на гражданското движение БОЕЦ Георги Георгиев ще може да

...
Лидерът на гражданското движение БОЕЦ Георги Георгиев ще може да
Коментари Харесай

Прокуратурата позволи на Георги Георгиев от БОЕЦ да пътува в чужбина

Лидерът на гражданското придвижване БОЕЦ Георги Георгиев ще може да напусне страната на 11 ноември, с цел да подари бъбрек на брачната половинка си Мариела в профилирана болница в Гренобъл.

За това увери пред " Дневник " заместник-окръжния прокурор на Видин Владислав Влашев, откакто самият Георгиев заяви през днешния ден, че му е наложена възбрана за овакантяване на страната и поради нея не може да пътува със брачната половинка си, която е в терминален етап на бъбречна непълнота от близо три години.

" На 31 октомври наблюдаващият прокурор получава информация, че Георги Георгиев има желание да напусне страната. Информацията не идва от господин Георгиев, а по други канали и е без детайлности. Това стимулира наблюдаващият прокурор Ваня Ненкова да наложи възбрана за овакантяване на страната в петък – на 1-ви ноември. Днес към този момент е анулирана, когато се разбра същинската причина за овакантяване на страната, най-нормалното и човешко отношение, както реши и наблюдаващият прокурор по делото, е да я анулира ", съобщи пред " Дневник " заместник-окръжния прокурор на Видин Владислав Влашев.

Георгиев е обвинен за причиняване на леки телесни повреди по хулигански подбуди на двама души от екипа на " Канал 3 ", които през юни в продължение на три дни преследваха него и брачната половинка му в опит да снимат изявление. Именно по това дело са му наложени две поредни забрани да напуща страната. Отделно от досъдебното произвеждане на държавното обвиняване по случая, против Георгиев се води наказателно дело от частен темперамент, без присъединяване на прокурор, поради спречкването със чиновниците на малкия екран.

" Процесуална опция пред него беше да изиска да напусне страната, а това той не го е направил. Мен персонално това ме учуди, тъй като имаше постове в социалите мрежи и мнения там, а не е направил най-елементарното – да изиска да бъде пуснат ", твърди прокурор Влашев.

Адвокатът на Георги Георгиев – Николай Хаджигенов обаче твърди тъкмо противоположното - подавал е молби още преди повече от месец. Пред " Дневник " той сподели, че е подал молба възбраната за овакантяване на страната да бъде анулирана поради плануваната трансплантация. Също преди към месец юристът се е обърнал с искане до Районния съд във Видин на Георгиев да бъде разрешено да пътува със брачната половинка си до Франция. Близки до Георги Георгиев споделят, че са приложени и медицински документи. Произнасяне обаче не е имало.

Хаджигенов сподели, че през днешния ден е схванал от клиента си, че е премахнат като юрист по делото и вместо него е назначен длъжностен бранител. Хаджигенов изясни, че повода била, че пълномощното не било категорично за съответното наказателно дело.

" Преди месец наблюдаващият прокурор пусна едно разпореждане, с което сподели, че не й харесва това, че аз съм юрист на Георги. Това пълномощие е безусловно преписано от закона за адвокатурата, с него се явявам пред всички вероятни правосъдни инстанции. Обясниха ми, че не е категорично пълномощие – не е за съответното наказателно произвеждане и няма номер на делото ", изясни Хаджигенов.

Георги Георгиев споделя пред Свободна Европа, че е уведомил проверяващия служител на реда по делото му за идната интервенция още през юли, само че тогава не е била ясна точната дата. Лидерът на БОЕЦ споделя и че към 15.00 часа във вторник е отишъл в Окръжната прокуратура във Видин, с цел да попита наблюдаващия прокурор Ненкова две неща – " за какво желае да убие брачната половинка ми и за какво е заличила от делото юрист Хаджигенов "? Той е желал да разбере и дали това се случва по персоналното разпореждане на новоизбрания основен прокурор Иван Гешев, против който БОЕЦ провежда серия от митинги в София. Прокурор Ненкова обаче не е поискала да беседва с Георгиев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР