Лидерът на главната опозиционна Републиканска народна партия /РНП/ в Турция

...
Лидерът на главната опозиционна Републиканска народна партия /РНП/ в Турция
Коментари Харесай

Атентат срещу лидера на опозицията в Турция по време на погребение

Лидерът на основната опозиционна Републиканска национална партия /РНП/ в Турция Кемал Кълъчдароглу бе атакуван от група мъже по време на погребението на умрял боец, съобщи Анадолската организация.

Кълъчдароглу се включи в поклонението пред тялото на боеца в село до Анкара, умрял в престрелка на турско-иракската граница, а след молитвената работа в джамията група мъже стачкува против кюрдската ПКК и с ритници, сопи, камъни и юмруци атакува политика. Той бе охраняван от лични гардове, както и от полиция и жандармерия, които неотложно го отдалечиха от мястото и го водиха в близка къща, а тя бе оградена от кордон униформени. Автомобилът на Кълъчдароглу бе докаран пред краткотрайното му леговище, само че бе потрошен с камъни от локалните поданици.

Министърът на защитата Хулуси Акар дойде в къщата, приютила опозиционния водач и прикани натрупалите се към нея да запазят успокоение. Кълъчдароглу бе изведен от региона с брониран автомобил. Валията на Анкара Васип Шахин съобщи, че са били взети всички ограничения за сигурността на политика. Прокуратурата е почнала следствие по случая, ревизират се всички вероятни версии, включително връзка с тероризма.

По време на предизборната акция, а и преди този момент, представителите на ръководещата Партия на справедливостта и развиването тръбяха, че републиканците на Кълъчдароглу са в тясна връзка с кюрдската ПКК и че целят разделяне на нацията. Нападателите от погребението скандираха „ Героите не умират, родината не се дели, проклета да е ПКК “.

След парламентарните избори от 24 юни предходната година вътрешният министър Сюлейман Сойлу предизвести валиите /областните управители/ в никакъв случай повече да не включват в формалния протокол общинските кметове от РНП по време на погребенията на убити военни, напомня опозиционният в. „ Джумхуриет “. Сойлу предложил на републиканците да вървят на поклонения пред терористите от кюрдската ПКК. Според районния кмет нападателите не са били локални хора, само че атентатът е бил проведен авансово. РНП изиска оставката на вътрешния министър Сойлу поради нападението върху Кълъчдароглу.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР