Лидерът на германските социалдемократи Андреа Налес подаде оставка, съобщи вестник

...
Лидерът на германските социалдемократи Андреа Налес подаде оставка, съобщи вестник
Коментари Харесай

Лидерът на германските социалдемократи подаде оставка

Лидерът на немските социалдемократи Андреа Налес подаде оставка, заяви вестник „ Билд “. Тя се отдръпва и от поста ръководител на парламентарната група на ГСДП в Бундестага.

 © БГНЕС
Налес счита, че с това ще способства за по-бързото намиране на решение на въпроса за нейния правоприемник на двата поста.

Оставката ѝ идва тъкмо седмица след неуспеха на Германската социалдемократическа партия на изборите за Европейски парламент. Нейната партия остана трета след обичайния противник ХДС/ХСС, само че беше изпреварена за пръв път от „ Зелените “. За ГСДП гласоподаваха към 15,5% от гласоподавателите.

През последните години ГСДП се намира в остра рецесия. Причините за нея са както трите съдружни ръководства с консерваторите от ХДС на канцлера Ангела Меркел /2005-2009 и от 2013 до днес/, по този начин и размиването на обществената база на партията. Промените в обществото доведоха до изгубването на работническата класа в нейния типичен тип, а точно тя беше опората и електората на ГСДП.

За финален път немските социалдемократи бяха водещи в ръководството по време на канцлера Герхард Шрьодер, който ръководи дружно със „ Зелените “ на Йошка Фишер в интервала 1998-2005 г.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР