Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов успя да заформи скандал в

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов успя да заформи скандал в
Коментари Харесай

ЦИК отхвърли сигнал за агитация на Бойко Борисов в деня на вота

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съумя да заформи скандал в неделя откакто в отговор на въпрос за какъв президент гласоподава той мина в остра рецензия към сегашния президент Румен Радев. Това се случи в деня на балотажа, в който не се позволява пропаганда, която може да влие на вота. Часове след изявлението му юрист Емилия Недева разгласи във фейсбук, че е подала сигнал до ЦИК против ръководителя на ГЕРЛ Бойко Борисов за тежко нарушаване на Изборния кодекс. Тя показва, че по Българска национална телевизия е пуснато 6 минутно изявление на някогашния министър председател, в което той атакува претендента за президент Румен Радев и пропагандира в интерес на другия претендент Анастас Герджиков. По-късно стана ясно, че ЦИК е отхвърлила сигнала поради липса на болшинство.

Мотивите

Недева показва, че се открояват обидни изречения като: " Toчнo нa мyтpитe пoлитиĸaтa вoди Paдeв " ; " Toзи peзил, пpeд ĸoйтo cмe изпpaвeни ", ĸaĸтo и oтĸpoвeни пpизиви зa глacyвaнe зa Aнacтac Гepджиĸoв ĸaтo " Иcĸpeнo ce нaдявaм бългapитe дa пpoявят paзyм – peĸтop нa peĸтopитe ", показва юристът.

" Haмиpaм, чe ЦИK нямa ĸaĸ дa ocтaнe бeзyчacтнa ĸъм тoвa тeжĸo нapyшeниe нa зaбpaнaтa зa aгитaция в избopния дeн. Cлeд ĸaтo ЦИK пpoяви пpинципнocт пo oтнoшeниe нa гocпoдин Kиpил Πeтĸoв в избopния дeн нa 14.11.2021 година и тoй бeшe caнĸциoниpaн зa oбявявaнeтo нa имeтo нa ĸaндидaт-пpeзидeнтa, зa ĸoгoтo e глacyвaл, нямa мяcтo зa cъмнeниe, чe cлeдвa дa пpилoжи зaĸoнa c цялaтa мy cтpoгocт пo oтнoшeниe нa мнoгo пo-тeжĸoтo нapyшeниe, дoпycнaтo oт Бoйĸo Бopиcoв. Πpoтивнoтo би билo пpoявa нa двoeн cтaндapт и нeдoпycтимa пpиcтpacтнocт. ", показва още адв. Недева.



В рецензията си Бойко Борисов нападна Радев за изявлението му от, че Крим сега е съветски.

" Само за седмица той съумя да ни скара с нашите съседи, към този момент България от най-обичана страна на Балканите, всичко каквото ставаше положително ставаше в София, отсам се водеше външната политика на Европейски Съюз, в този момент се ненавиждаме със Скопие, Албания, ненавиждаме се с Турция, действителна опасност от етнически спор, от незаконни мигранти, а резилът с цел да приказваш за право и господство на закона да откриваш самодейност " Три морета ", да вървиш на срещи на НАТО и да кажеш, че Крим е съветски, просто съм покъртен ", добави Борисов.

Бойко Борисов насочи офанзивата си и към един от водачите на " Продължаваме промяната " Кирил Петков.

" Това, което ме озадачи е, че претендентът за министър председател Кирил Петков стои до този, който нарушава интернационалното право и поддържа този, който споделя, че в случай че имаш войска и влезеш в една страна, тя става твоя. Той мълчи ", сподели още Борисов.

На въпроса го слушах деликатно той сподели: ние сме за НАТО, а най-първата точка там е, че Крим не е съветски. И той в случай че го каже това на среща на върха на НАТО, аз чакам и Столтенберг, освен Украйна, чакам от понеделник, че това ще има тежка реакция против България, добави той.

Той сподели още, че е " покъртен " от мълчанието по проблема с Крим на ръководителя на Демократична България Христо Иванов.

Проверките на Министерство на вътрешните работи в също станаха мотив за рецензии на Борисов към Радев.

" Гласувах против това полицейско принуждение, тази полицейщина. Ден преди изборите да влезе полиция в СУ и други университети против политическия си конкурент, това е срам, само че още по-голям срам е Радев да остане президент ", разяснява Борисов.

ЦИК отхвърли жалбата

По-късно от ЦИК показаха, че три тъжби и 21 сигнала са подадени към ЦИК. Единият сигнал е за пропаганда в изборния ден от водач на политическа партия. Привечер стана ясно, че комисията е отхвърлила жалбата против Бойко Борисов.

" В ЦИК беше импортиран план за решение за определяне на нарушаване, само че не реализира нужното болшинство. Имаме много подадени сигнали за издание на планирани резултати в интернет уеб сайтове – при седем ЦИК откри нарушавания “, добави Матева.

" За " нарушаване са дали своят вот 9 члена на ЦИК, " срещу " - 5. При такова съответствие няма нужното болшинство за взимане на решение по проблема Борисов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР