Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще остане без санкция за

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще остане без санкция за
Коментари Харесай

Борисов е нарушил закона за децата, но ще остане ненаказан

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще остане без глоба за това, че употребява деца за предизборна пропаганда. Това се схваща от отговорите на Държавната организация за протекция на детето на въпросите на " Сега " по тематиката. Законът за протекция на детето споделя, че децата не би трябвало да бъдат въвличани в политически дейности. Не се планува обаче глоба за нарушаването на тази норма.

ДАЗД изяснява, че е получила 14 сигнала за присъединяване на деца в предизборна пропаганда на политическа партия, от които 12 - от жители, 1 - от политическа коалиция и 1 - от гражданско придвижване. Агенцията не цитира имена, само че излиза наяве, че сигналите се отнасят за Борисов и ГЕРБ. " Данните, изложени в сигналите, сочат съответни обитаеми места, в които деца употребяват предизборни материали за пропаганда – тениски с образ на политически водач и за направени фотоси с тях. Няма данни в сигналите децата по време на снимането да са били оставени без родителска грижа и контрол ", написа ДАЗД. И добавя, че е изпратила писмо на председателя на политическата партия, за която се отнасят сигналите, да съблюдава закона, който не разрешава децата да бъдат въвличани в политически дейности. " Изискано е, от страна на управлението на политическата партия да бъде прекратена практиката, както и се обърне внимание на структурите по места по отношение на проблема, с оглед да не се позволява нарушаване на цитираната норма и да не се въвличат деца в политическа активност, каквато е пропагандата ", изяснява още ДАЗД. 

ДАЗД е уведомила и ЦИК, само че подчертава както и че " първостепенна отговорност за развъждането и развиването на детето носят родителите ". " Сега " прати въпроси по тематиката и до ЦИК. От там обаче препратиха питанията до ДАЗД.

Днес БСП-Пловдив област сезира централната и районната изборни комисии, както и Агенцията за протекция на детето и Регионалното ръководство на образованието в Пловдив " за злоупотребата с деца " от страна на Борисов, оповестиха от " Позитано " 20.

" Какво ли не видяхме, на какви ли фантасмагории не се наслушахме в предизборната акция на ГЕРБ и лидера им Бойко Борисов. Много са образците, които сътвориха в жалкия си опит да се задържат на повърхността, преди изборния ден на 11 юли, и те са си за тяхна сметка. Ред в хаоса няма по какъв начин да има и ГЕРБ ще го схванат по-лесния или по сложния метод. Но да се нахлува в учебна територия, да се притискат учители и да се въвличат деца и възпитаници, с цел да се наснима Борисов с тях, това не е неправилно, това е смело прекрачване на закона. И не на един, а на най-малко три закона ", пишат претендентите за депутати от Българска социалистическа партия Манол Генов и Енко Найденов до изборната администрация. Като съответен случай ползват визитата на някогашния министър председател на 5 юли в село Тополово.

" Деца и възпитаници, дребни и огромни, са наложително гушкани и насъбрани на рояци, с цел да бъдат декор на фотосите на Бойко Борисов в учебния физкултурен салон. Повече от нелегално е това, тъй като Изборният кодекс и Законът за политическите партии категорично директно и косвено имат най-малко няколко свои квалификации по какъв начин въвличането на деца и експонирането на тяхно наличие и фотоси е неприемливо за политически цели ", декларират социалистите. Те упорствали за " експедитивни инспекции и чакаме съответни наказания в действен порядък, в този момент, преди изборните на 11 юли ".

През миналите две години левицата нееднократно внасяше тъжби в ЦИК и съответните РИК против Борисов във връзка разнообразни случаи за предизборна пропаганда, в това число и за потребление на прословутия държавен джип. Въпреки това водачът на ГЕРБ не е получи никаква глоба.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР