Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов проведе среща с над 15

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов проведе среща с над 15
Коментари Харесай

Земеделски организации на среща с Борисов: Пари в сектора няма и сме пред фалит

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов организира среща с над 15 браншови организации от бранш,,Земеделие ”. По време на нея стана ясно, че пари в бранша няма.
„ За страдание земеделието се е върнало години обратно и трябват още повече средства, с цел да се възвърне. За първи път от 2007 година секторът е в ликвидна рецесия. Пари няма, тъй като безумното харчене по времето на Кирил Петков и Асен Василев обрече всички производства. Когато ние управлявахме за всеки един проблем се търсеше неотложно решение, което да минимизира вредите и земеделските производители да не изпитват усложнение. Нито един бранш не сподели, че е по-добре след ръководството на смяната “, регистрира Борисов.

Той добави, че за 360 дни в ръководството на страната ни Кирил Петков и Асен Василев съумяха да понижат в пъти българското произвеждане, демонстрират формалните данни. Същото това ръководство принуди над 10% от земеделците да излязат от бранша. България е пред действителен риск от загуба на европейски средства за актуалната 2023 година поради популизма, посредством който се ръководи в последните 2 година

„ В Плана за възобновяване бяхме заложили 900 млн. за напояване, само че планът беше отстранен от държавното управление на „ Промяната “ и сменен с лобистки план за акумулатори “, сподели още Борисов.

Браншовите организации споделиха, че ГЕРБ е единствената партия, която ги е поканила на среща, с цел да ги запознае с програмата си и да им показа решения за проблемите.

За две години бизнес средата радикално се промени. Извън тотално неверните решения, които взе „ Промяната “ за бранша, като емблема на тази отпадналост мога да окачествявам прекъсването на корабите за експорт, в това число натоварени. Войната в Украйна даде тежки отблясъци върху земеделието, изключително Източна Европа. Това съобщи Десислава Танева по време на срещата, където тя показа 4 годишната стратегия на ГЕРБ-СДС в бранш земеделие.

В своя разбор Танева регистрира, че за две години има понижаване на производството във всички браншове на произвеждане на плодове и зеленчуци. Като образец тя даде картофите с минус 14%. По отношение на отглеждането на животни данните също сочат фрапантно понижение спрямо 2021 година, като посочи, че данните са от публични източници Национален статистически институт и Агростатистика, а след месец се чака и за предходната година за рецесията с фуражите. Като цифрите ще стават още по-лоши.

Като начало на рецесията Танева регистрира спрения експорт по разпореждане на Асен Василев, по-късно проекцията на решенията на Комисията за украинската селскостопанска продукция. Танева регистрира, че всеки ден цените на тържищата за зърнените култури се срутват.

По отношение на бюджетирането, Танева регистрира че е извънредно абсурден, тъй като не са подкрепени тези, които създават действително стопанска система. За образец тя даде пренасочени 200 милиона лв. за подкастряне на дървета по поляните.

„ Въз основа на средата ние предлагаме като първи ограничения да се възстановява пазарната цена със страните от Източния Блок. Асен Василев по срещите с хората споделя, че би трябвало да поддържаме вноса от Украйна, тъй като предизвика да свалим цените за хората. Това е безспорна неистина, машинация и популизъм. В Украйна стандартите на земеделие за напълно разнообразни, без всевъзможни отговорности, които оскъпяват европейското земеделие “, съобщи Танева и добави, че би трябвало да се подхващат ограничения във връзка с трансграничните коридори. Парите за тях идват от Европейска комисия, като след войната ще се употребяват и ще носят в допълнение приходи в бранш земеделие. „ Дори няма задействано планиране по този въпрос “, регистрира пред сектора Танева.

Промяната на стратегическия проект, смяна на стратегическия проект. При тази ликвидна рецесия на бранша да се дадат по за детайли на ландшафта, 200 милиона за кастрене на дървета, като никой не зададе този въпрос. Това е първия стратегически документ изпратен от страната без да е минал публично разискване. На процедура е забелязан от бранша без да е минал на разискване от тях.

По отношение на отглеждането на животни, бе понижена ставката на суровото мляко за едрия рогат добитък, като цените стават все по-ниски. Изпуснат е и момента при който трапезния картоф е изключен от подкрепяне. За трайните насаждения също е понижена ставката. По всички екосхеми би трябвало ново пребюджетиране. За оранжериите Танева също регистрира цялостна злополука.

Десислава Танева регистрира, че държавното управление на Борисов беше присъединило в Плана за възобновяване напоителните системи, като проекта към този момент не може да се предоговаря, като се чува, че даже към този момент няма да получим и част от финансирането. „ Асен Василев отстрани напояването, с цел да си постави неговите акумулатори. Ние знаем, че това е базата, с цел да има земеделие и предвиждаме този план да се реализира с национални средства. Надграждането ще стане от самите оператори, което ще докара до търпима цена. Проекта беше подготвен и съгласно мен беше безусловно закононарушение към бранша. Вие евентуално не знаете, че всички дотации които ще получите по актуалната стратегия, 1,5% ще ви бъдат удържани, които ще отидат във Взаимоспомагателен фонд “, съобщи Танева.

По отношение на казуса с намирането на фрагменти, Танева посочи че са създадени ограничения и в тази тенденция, като в тях присъединяване са взели някогашният обществен министър Деница Сачева и на образованието Красимир Вълчев, като с изключение на унищожаване на еднодневните контракти е разисквано да се вкарат доброволни, платени стажантски стратегии от професионалните гимназии. Така всеки, който желае да помогне за прибиране на реколтата ще получи възнаграждение в границите на тази стратегия. Тези пък които към този момент работят в бранша се планува подкрепяне от общественото министерство ще получават средства за образование, спомагателни отвън труда, с цел да останат в бранша. Като образец е Франция, която е взела огромна част от нашите служащи, която тъкмо с такава стратегия съумява да си прибере гроздето с наши служащи.

За хранителното законодателство Танева съобщи, че ще приложат национални мониторингови стратегии, каквито се прилагаха по време на ковидкризата. Като образец тя даде, че тогава нито един камион отвън България не е влезнал в страната без инспекция. „ Тази пушилка, че сме яли домати с пестициди не е вярна, тъй като 2020 година прилагахме 100% надзор. За храните на процедура сме отвън всевъзможен синхрон с европейско законодателство, като следва да се одобряват четири напълно нови и стратегически документа “, сподели още Танева и напомни, че те са първите, които са говорили на висок звук с огромните вериги, което е дало опция на над 450 родни производители да влязат на техния пазар.

От диалога със земеделците и животновъдите стана ясно, че през последните няколко дни тече силова акция против тях от страна на Комисия за защита на конкуренцията, като даже заговориха за опасност от арести.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че противозаконните арести последните две години не са нещо извънредно и ги запита по какъв начин са се развили и какво се е подобрило.

Като три заболели тематики от брашна дефинираха Данък добавена стойност, веригите и помощите, които са понижени.

Земеделците оповестиха, че имат потребност от помощ, тъй като са в протестна подготвеност за извънредно високите цени за водата за напояване. Браншовите организации подчертаха, че ГЕРБ е единствената партия, която ги е поканила на среща, с цел да бъдат разисквани проблемите, както и да се намерят решения за тях.  

 

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР