Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов използва фестивала на етносите и

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов използва фестивала на етносите и
Коментари Харесай

Борисов: Когото и да беше извадил Трифонов, щеше да бъде тричан

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов употребява фестивала на етносите и багрите в Котел, с цел да разяснява настоящата политическа конюнктура и да раздаде ум на главните играчи в типичния си жанр. Основната му офанзива беше по традиция ориентирана против президента Румен Радев и водача на " Демократична България " Христо Иванов, които съгласно него въртят номера на спечелилата изборите партия - " ИТН ". Борисов дори даде обещание, в случай че се наложи, депутатите му да вземат участие в игрите с кворума, с цел да може Има Такъв Народ да си прокара държавното управление с по-малко гласове.

" Имам единствено една забележка - трябваше да е Слави Трифонов " . Така водачът на ГЕРБ и някогашен министър председател Бойко Борисов разяснява от Котел, където бе на Фестивала на етносите и багрите, номинацията на Пламен Николов на Има Такъв Народ за министър-председател.

" Коварството на Румен Радев го видяхте всички... В един миг той видя, че се сгромоляса митът, че той може да е сполучлив посредством служебното си държавно управление (визирайки разкритията към Асен Василев - бел.ред.) и реши да отмъсти на Трифонов. Започнаха да натискат с Илияна Йотова бързо да се излъчи министър. Който и да беше изваден от Слави Трифонов, той щеше да бъде тричан. Този, който са предложили, не го познавам. Той няма по какъв начин да знае всичко, то е и без значение. Значение има, че не е Слави Трифонов ", разсъждава Борисов. 

Номинираният за министър председател Пламен Николов му се вижда " симпатично, сигурно има качества, ще се научи ", само че самочувствието му би трябвало да му го даде Слави Трифонов в първите 6 месеца. " В началото, когато би трябвало кворум в Народното събрание, без водачеството на Слави няма да стане ", заключи Борисов, а с цел да " разведри ситуацията "  иронично означи, че е схванал, че " на Луната очевидно няма да вървим, ще вървим с плавници и шнорхели ", имайки поради бизнеса на номинирания за министър председател Пламен Николов.

" В момента, в който прекара Трифонов да извади човек, Радев му спретна митинг, както на мен, пред Министерски съвет. Аз бях освиркван на 12-тата си година, на него (Пламен Николов - бел.ред.) му се случи още на първия ден. Това е отмъщението на Радев ", продължи тирадата си Борисов. По думите му единственият провинен за хаоса сега е Радев, който е посял ненавист сред партиите, от която няма излизане. Единственият излаз съгласно него пък е Слави Трифонов да излезе и да образува държавно управление. " Само той може да ги озапти другите. Хубав - неприятен, той е властнически. Да ги събере водачите на протестните партии и да им каже:  " Я се стегнете, да управляваме половин, една, пет години ", посъветва Борисов.

" Аз го апелирам Слави, да отиде да ги събере водачите на партиите, аз нищо не желая, ние не участваме. Даже съм подготвен, 63-ма депутатите сме - в случай че би трябвало, като гласоподават, да излязат за половин час, да се понижи кворумът, да си изберат държавно управление и да си понесат отговорността за нелепостите. Решението е Слави да ги събере, да ги закове и да вървим напред ", съобщи Бойко Борисов. Иначе съгласно него  " трети избори са по-невъзможни за ново държавно управление ".

" В подобен безпорядък никой в Европа не е попадал. Вие представяте ли си, за 4 дни - 4 оферти за премиери - Антоанета Стефанова, Ники Василев, Пепи Илиев, кой още...Христо Иванов като видя, че няма да му сложат министри, през вчерашния ден беше най-натъженият човек. Освен постове, тях друго не ги интересува ", разяснява още Борисов.  " Корнелия Нинова - само тя може да си намерения, че с 3-то си място с 30 депутати може да ръководи, това естествен човек съгласно мен не може да си го мисли ", заключи той.

 

СТАБИЛНОСТ

" Сериозните диалози, които организирахме, уважителното отношение към Българска социалистическа партия, което получихме от " ИТН ", и нуждата от нашата поддръжка в самата зала ни дават съображение да кажем, че без БСП няма да има устойчиво държавно управление ". Това заяви водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова на връх Бузлуджа, където през днешния ден партията отбелязва 130-годишен празник. Според нея е все по-вероятно да има постоянен кабинет.

" Разбира се, остават още значими решения. Трите така наречен " партии на митинга " нямат задоволително болшинство, с цел да сформират устойчиво държавно управление ", сподели още тя.

Корнелия Нинова разяснява и кандидат-премиера на ИТН Пламен Николов. " Запознах се с Пламен Николов по време на договарянията за политики. Той беше част от преговорния екип на Има Такъв Народ за частта „ Образование ”. Той сподели подготвеност и диалогичност, само че това не е задоволително ", сподели тя за номинацията му. Затова Николов ще бъде поканен на общо заседание на парламентарната група. От Българска социалистическа партия желаят да го изслушат и да получат гаранции, че това, за което са се договорили по време на договарянията, ще бъде изпълнено от идващия Министерски съвет. Социалистите няма да оферират свои министри в новия кабинет, посочи още водачът им.

" Гледам с вяра на кандидатурата на Пламен Николов и му поисквам триумф ", съобщи и вицепрезидентът Илияна Йотова от с. Попови Ливади, Гоце Делчев, представена от, където е на честването на 118 година от Илинденско-преображенското въстание. По думите й връчването на мандата на Има Такъв Народ е станало тъкмо в точния момент, а с представянето на кандидатурата на Николов имаме напълно нова обстановка и формула за идващия кабинет. " По този метод, спечелилата изборите партия, се ангажира към този момент партийно и политически със идващото ръководство. Предстои да забележим какъв ще бъде съставът на кабинета. Фигурата на министър-председателя, който е партиен член в Има Такъв Народ и към този момент има своята политическа биография в своята партия, значи една доста по-голяма отговорност и по-сериозен политически ангажимент от Има Такъв Народ ", съобщи тя.

 

РИСК

По време на посещаване на Илинденския събор в с. Гела служебният министър председател Стефан Янев съобщи, че не познава персонално претендента за министър председател на Има Такъв Народ и не е разговарял с него, само че му пожелава успех. " Пожелавам му да има качества и нервите да бъде в положение да води, тъй като обстановката е нетипична и личността на претендента за министър председател е доста значима, предвид обстоятелството, че електоралната поддръжка все още за предстоящ кабинет не е задоволително ясна. Важно е дали той е консенсусен, дали ще получи предстоящата поддръжка в Народното събрание, с цел да може да бъде формирано държавно управление ", сподели Янев и изрази опасения, че в случай че това не се случи, алтернативата е някакъв тип задълбочаване на политическата рецесия и поява на междуинституционална рецесия. 

" Не желая да звуча като наставник и човек, който дава насоки за цели на едно държавното управление. Приоритетите, които чухме през вчерашния ден от претендента за министър председател, значително повтарят, в това число и свършеното от служебното държавно управление. Нещата са значително свършени, оттук насетне би трябвало да бъдат продължени. При положително предпочитание от Народното събрание, всичко може да бъде свършено в обозримо бъдеще в границите на месец-два ", уточни той.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР