Лидерът на фракцията на социалдемократите в Бундестага Ролф Мютцених е

...
Лидерът на фракцията на социалдемократите в Бундестага Ролф Мютцених е
Коментари Харесай

Социалистите в Германия заговориха за отказ от американско ядрено оръжие, гласове от САЩ бият тревога

Лидерът на фракцията на социалдемократите в Бундестага Ролф Мютцених е изискал да се изведе от Германия американското нуклеарно оръжие, а също по този начин страната да се откаже от нуклеарното присъединяване в НАТО. Ако Берлин последва рекомендацията, това ще направи обстановката на европейския континент по-малко сигурна, пишат за Frankfurter Allgemeine в обявата " Ein Abzug macht Europa weniger sicher " двама американски автори*.
Мютцених смята, че решението на Съединени американски щати да модернизира своя нуклеарен боеприпас предизвика конкуренция във въоръженията и заплашва европейската сигурност. Според него, Берлин би трябвало да се концентрира към разоръжаване, а не към пазаруване на скъпи американски самолети за превозване на бомби.
" За страдание конкуренцията във въоръжаването се води от дълго време, само че не я започнаха Съединените щати. За последните 15 години Русия влага големи средства в своите нуклеарни сили, изключително в по този начин нареченото " стратегическо оръжие ", способно да порази Европа " настояват създателите на обявата.
Това не би предизвиквало паника, в случай че Русия е мирна демократична страна, пишат създателите: " Но при Владимир Путин Русия стартира война с Грузия и Украйна и за първи път от края на Студената война промени граници в Европа по силов метод. Ядреният шантаж стана неотделима част от съветската дипломация. Ако Германия се откаже от американското оръжие, Москва няма да има тласъци да редуцира своя боеприпас. В този смисъл нуклеарното присъединяване в НАТО освен ще спомага за застрашаване, само че и ще увеличи възможностите за разоръжаване, както желае Мютцених ".
Лидерът на немските социалдемократи отбелязва, че съхраняването на американски нуклеарни бомби не носи на Германия някаква политическа полза. Като член на групата за нуклеарно обмисляне на НАТО, Берлин не може да повлияе на нуклеарната тактика на Алианса и Съединени американски щати. Но това не е по този начин, настояват създателите на обявата. Според тях, немските управляващи недооценяват силата на своето въздействие във военния алианс. Решенията на Федерална Република Германия са доста значими за съдружниците. Затова в случай че тя се откаже от нуклеарно присъединяване, образецът ѝ може да бъде последван от Нидерландия, Белгия или Италия. Това ще унищожи цялата идея за нуклеарно присъединяване и още по-силно ще разочарова американците в Германия, настояват създателите.
" В това време Русия ще схване това решение на Германия като уязвимост и ще стартира да предизвика напрежение в Алианса. НАТО би трябвало да чака като най-малко усилване на военната интензивност на Русия в Източна Европа. Това ще стане опасност за мира и сигурността на континента ", пишат още американците
Във връзка с това Берлин би трябвало да поеме отговорността за гарантиране на нуклеарното въздържане: " За последните 40 година светът фундаментално се промени, само че нещо остана като преди: Германия никой не я е отписвал от сметките. Докато управлението на немските социалдемократи раздува следващата полемика по нуклеарната тактика на Германия, ние, наблюдаващите от Съединени американски щати, ще си позволим да напомним на германците: вашите решения откликват като ехтене в Москва и във Вашингтон. Избирайте с мозъка си ".
Припомняме, че предходната седмица The Wall Street Journal разгласи, че Доналд Тръмп е решил да редуцира американския боен контингент в Германия и от съвсем 35 000 души той да не е повече от 25 000. Официален Берлин не разяснява тематиката, тъй като няма оповестено публично решение от Вашингтон. Външнополитическите специалисти в Бундестага, като се изключи Дитмар Барч, се изрекоха сериозно във връзка с вероятността да бъде кратко американското военно наличие в Германия, показва Deutsche Welle.
Военновъздушната база в Рамщайн е най-големият пункт за задачи на американски военни и доставки на техника за Близкия Изток и Африка. Тук се намира и основният център за ръководство на антитерористични интервенции. В Ландщул се намира най-голямата военна болница отвън Съединени американски щати. В Щутгарт е командният център за ръководство на целия американски контингент в Европа и Африка, а в Графенвер се намира един от най-големите полигони в Европа.
Автори на публикацията в Frankfurter Allgemeine са научният помощник на Хъдзонския институт и някогашен шеф по проучванията в офиса на президента Джордж Буш-младши Питър Раф и някогашният помощник-държавен секретар на Съединени американски щати Франк Роуз.
Превод: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР