Лидерът на Европейската народна партия (ЕНП) Доналд Туск, който доскоро

...
Лидерът на Европейската народна партия (ЕНП) Доналд Туск, който доскоро
Коментари Харесай

Туск предупреди Макрон за отношението му към Западните Балкани

Лидерът на Европейската национална партия (ЕНП) Доналд Туск, който до неотдавна беше ръководител на Европейския съвет, предизвести френския президент Еманюел Макрон за отношението към Западните Балкани и предизвести, че процесът на разширение не би трябвало да е нездравословен за Северна Македония и Албания.

 © БГНЕС
„ Мога да се съглася, че процесът на разширение се нуждае от промяна, както изисква Макрон, само че не в ущърб на тези страни. Противопоставянето му е стратегическа и геополитическа неточност, тъй като Съюзът се нуждае от постоянни Балкани “, съобщи Туск в изявление за полския ежедневник „ Газета Виборча “.

Туск разкритикува Макрон, че блокира началото на договарянията за присъединение за Северна Македония и Албания, като предизвести, че е ставало дума за публично начало на договарянията, т.е. предоставяне на позитивен сигнал на Западните Балкани, а не потвърждаване на разширението.

„ Ако към Макрон би трябвало да се отнасяме като към европейски водач, той би трябвало да се усеща виновен за цяла Европа, а освен за Франция. Това постоянно е било особено за Ангела Меркел. Всички бъркат, само че тя постоянно мисли за Европа като за цяло и е подготвена да подчини някои вътрешни ползи в отбрана на Европа като цяло “, сподели Туск.

В изявлението новият ръководител на ЕНП подлага на критика Макрон също и за отношението му към НАТО.

„ Трябва да сме доста деликатни в този сериозен миг, когато във Вашингтон за първи път имаме президент, който намерено е срещу Европейски Съюз като сътрудник. Но президентите идват и си отиват. И въпреки в този момент да имаме сезонни проблеми с Тръмп, Макрон е този, който е един от най-важните водачи в Европа, който би трябвало мощно да пази връзките ни със Съединени американски щати “, сподели Туск.

Той се спря и на позитивните изказвания на Макрон по отношение на Русия и нейния президент Владимир Путин.

„ Не съм толкоз отчаян, колкото объркан. Какво желае да реализира, какви са същинските му цели? Надявам се Макрон да остане пореден в отбраната на Украйна от Русия. Ако не успеем да я защитим, това ще бъде проблем за цяла Европа, тъй като украинският въпрос ни показва - Европа със своите правила “, добави още Доналд Туск.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР