Лидерът на дясноцентристката Национална коалиция във Финландия Петтери Орпо започва

...
Лидерът на дясноцентристката Национална коалиция във Финландия Петтери Орпо започва
Коментари Харесай

Петери Орпо победи Сана Марин и сега какво?

Лидерът на дясноцентристката " Национална коалиция " във Финландия Петтери Орпо стартира комплицирани договаряния с евентуални сътрудници отдясно и отляво след дребната изборна победа на партията му над досегашния министър председател социалдемократ Сана Марин, предава " Политико ".

" Национална коалиция " (Kokoomus) си обезпечи 48 от 200-те места в Народното събрание против 43 за социалдемократите, а антиимиграционната партия " Истински финландци " зае второто място с 46 места.

Бившите младши сътрудници на Марин - " Финладски център ", Зелените и Левият алианс - изгубиха места, до момента в който Шведската национална партия резервира позиции.

Сега Орпо би трябвало да реши с кого да се съюзи като основа за коалиция на болшинството - макар че всички разновидности са свързани с провокации.

При вероятно обединяване със социалдемократите ще би трябвало да се реализира компромис сред внезапно различаващите се тактики на двете страни във връзка с икономическата политика. Kokoomus води акция за редуциране на обществените помощи за балансиране на бюджета, до момента в който социалдемократите оферират облагане на хората с по-високи приходи и вложение в ограничения за поддръжка на заетостта.

Ако Орпо се обърне към " Истински финландци " и нейния водач Рийкка Пура, те евентуално ще се сблъскат с разлики във връзка с имиграционната политика. Kokoomus счита, че Финландия се нуждае от новопристигнали, с цел да поддържа пазара на труда, до момента в който Пура упорства за по-малко пропускливи граници.

За да си обезпечи коалиция с болшинство, Орпо ще би трябвало да завоюва и една или повече по-малки партии.

В мненията си пред локалните медии, когато в неделя завърши преброяването на гласовете, Орпо допусна, че ще се концентрира върху превъзмогването на задаващата се криза във Финландия - вероятен знак, че първо ще търси общи позиции с Пура.

" Започваме държавните договаряния с стопанската система като главен въпрос ", сподели Орпо.
Рийкка Пура, Сана Марин и Петери Орпо
На Орпо също няма да му е елементарно да търси обединения измежду по-малките партии, които претърпяха сложна изборна нощ.

Орпо ще би трябвало да убеди такива като водача на " Финландски център " Аника Саарикко, че за нейната партия няма да е по-добре да бъде в съпротива, където може да възвърне връзката си с гласоподавателите без нужните взаимни отстъпки на съдружното ръководство.

За европейската левица събуждането от загубата на Марин беше удар. Като почитан социалдемократ, през последните четири години тя получи необятна хвалба за оправянето си с пандемията и умелия отговор на рецесията в Украйна, в това число за трагичния завой на Финландия към НАТО.

Но нейният крах да продаде левите стопански политики на финландските гласоподаватели - да вземем за пример да търси напредък посредством вложения, а не посредством съкращения - ще бъде маркиран в Европа. Шведската социалдемократка Магдалена Андершон не съумя да си обезпечи втори мандат на изборите предходната есен, а датската Мете Фредериксен завоюва преизбиране едвам през ноември след поредност от внезапни десни политически завои.

Сега се спекулира с бъдещето на Марин и дали тя ще продължи да бъде водач на партията си във Финландия. Още преди изборите да бъдат решени, някои сътрудници във Финландия допускаха, че тя може да потърси ново предизвикателство в Европейската комисия, вероятно даже като претендент за ръководител на групата на левите.

Вече е ясно, че Орпо счита, че има мандат от гласоподавателите да насочи Финландия вдясно, възползвайки се от финландската спогодба, която дава на спечелилата партия първия късмет да образува коалиция - даже в случай че тази преднина се състои единствено от две места.

" Това е огромна победа ", съобщи Орпо пред поддръжниците си, когато наближи краят на преброяването на гласовете. " Нашето обръщение доближи до всички, поддръжката е налице и финландците имат вяра в Kokoomus. " /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР