Лидерът на движението Самоопределение и кандидат за премиер на Косово

...
Лидерът на движението Самоопределение и кандидат за премиер на Косово
Коментари Харесай

Албин Курти: Не е нужно да се ускоряват преговорите между Белград и Прищина

Лидерът на придвижването Самоопределение и претендент за министър председател на Косово Албин Курти съобщи, че в този миг не е належащо да се форсират договарянията сред Белград и Прищина.

В изявление за черногорския вестник " Побиеда " Курти сподели, че вместо това приоритет би трябвало да бъде диалогът за това какво е реализирано до момента в договарянията и какво следва.

Той разгласи, че ще управлява екипа за договаряния на Косово, в който ще влязат членове на държавното управление, на опозицията и самостоятелни специалисти, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Сърбия е дължна на Косово за експанзията и окупацията, дължи ни военни репарации, пенсионен фонд и спестяванията на жителите в банките, които лишиха. Никога не са ни прибирали артефакти на нашето културно завещание, в никакъв случай не предадоха обвинените във военни закононарушения. Нека да стартираме от нашите претенции и да забележим какво ще ни предложи Сърбия ", сподели Курти.

Той също по този начин отхвърли концепцията за замяна на територии, тъй като по думите му това е концепция на сръбския президент Александър Вучич да раздели Косово, а по-късно, посредством разграничаване с хърватите, да раздели Босна и Херцеговина. Всичко това е от изгода за Русия, добави той.

Курти предизвести, че нов спор сред Косово и Сърбия няма да може да се локализира. Той сподели също, че Вучич е политически правоприемник на Слободан Милошевич и че принадлежи към същата линия на " сръбска експанзионистична политика ".

Той повтори, че в връзките със Сърбия ще упорства за цялостна политическа, икономическа, комерсиална и държавна взаимност.
Курти сподели и че правитерството на Косово може да бъде образувано през идващия месец и оцени, че с новото броене на гласовете единствено се губи скъпоценно време, защото " изборите демонстрираха волята на жителите за промени и нещата са повече или по-малко ясни ".
Той повтори, че в новото държавно управление ще има представители на сърбите в Косово, а не представители на Сърбия и че то няма да зависи политически от Сръбската листа.

" Сръбската листа функционнира като организация или отдел на сръбското държавно управление, а не като партия, и съставлява ползите на Сърбия, а не на сърбите в Косово ", съобщи Курти.

Междувременно ръководителят на Сдружението на ветераните от Армията за избавление на Косово /АОК/ Хисни Гуцати удостовери информациите в редица медии, че са отнети паспортите на обособени някогашни членове на АОК, съобщи Косова прес.

Гуцати сподели, че паспортите на някои членове на АОК са отнети и им е неразрешено да пътуват в чужбина. Затова считаме, че първите обвинявания ще бъдат повдигнати този месец или през декември, сподели той.

Гуцати посочи, че и представители на интернационалната общественост са споделили с него същите усещания и подсети, че към 250 членове на АОК до момента са получили призовки от Международния съд за военните закононарушения на АОК.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР