Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви в декларация от трибуната

...
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви в декларация от трибуната
Коментари Харесай

ДПС напуска комисията по вероизповеданията в НС заради ксенофобията на ГЕРБ

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ разгласи в декларация от трибуната на Народното събрание, че членовете на Комисията по вероизповеданията и правата на индивида от Движението подават оставките си.

По думите на Карадайъ, ръководещата коалиция е идейно и ценностно основана на ксенофобията и национализма. Той напомни, че в края на септември Движение за права и свободи изиска оставката на ръководителя на комисията Красимир Велчев от ГЕРБ, защото насаждал ненавист и ксенофобия с изявленията си в спор към промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица.

Става въпрос за оферти на Движение за права и свободи за нова категория оправдани лица - ранените при мирни митинги и тяхното обезщетяване.

“Въпросът не е в материалната страна, по-скоро става въпрос за честен акт и човечност към потърпевшите, които отстоявайки правата си се опълчиха на режима “, разяснява Карадайъ.

По думите му изявленията на Велчев са били ксенофобски и са насаждали ненавист. Според него тъкмо тази комисия не може да си го разреши.

Според него стабилността в района и в страната се слагат под въпрос. Карадайъ уточни, че Движение за права и свободи от дълго време упорства български етнически модел да бъде общонационалната ни обединителна идея. " Нека работим за това България да се трансформира и утвърди като поръчител на стабилността в района ", съобщи ръководителят на Движение за права и свободи.

“Посочихме, че ГЕРБ като част от ЕНП има шанса да потвърди, че фактически споделя европейските полезности и европейската им реторика не е присвоена за задачите на национализма. За нас това беше извънредно значимо ГЕРБ да се възползват от опцията си “, разяснява Карадайъ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР