Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ е водач на листата на

...
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ е водач на листата на
Коментари Харесай

Карадайъ и Пеевски водят ДПС към Брюксел

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ е лидер на листата на партията за изборите за Европейски парламент на 26 май. Той обаче няма да пътува за Брюксел, а след вота ще отстъпи извоювания мандат в Европарламента в интерес на идващите в листата.

Втори след него е депутатът Делян Пеевски, който се оказа, че има най-вече номинации от локалните структури. На трето и четвърто място са сегашните евродепутати Илхан Кючюк и Искра Михайлова, които са едни от най-активните от групата на АЛДЕ. Това е станало ясно след съвещание на Централното оперативно бюро на 18 април. В 17-членната листа няма нито един кърджалиец, оповестява локалният уебсайт 24rodopi.com.

Кючук е някогашен водач на младежката организация на Движение за права и свободи, а Михайлова е някогашен народен представител и някогашен министър на околната среда и водите в кабинета "Орешарски ". Сега е ръководител на Комисията по районно развиване в Европейския парламент.

Що се отнася до Делян Пеевски, той явно се възприема по-различно измежду електората на Движение за права и свободи, за разлика от отрицателния му имидж в българското общество. Корпулентният млад мъж беше втори в листата на придвижването и за евроизборите през 2014-а, само че отстъпи мястото си на Искра Михайлова. По неофициална информация е прекомерно евентуално и в този момент да постъпи по този начин. Социолозите предсказват две сигурни места на Движение за права и свободи. При добра готовност на електората може и три, а при ниска изборна интензивност са вероятни и четири - колкото евродепутати има Движение за права и свободи в настоящия Европарламент. Ако Карадайъ и Пеевски се откажат от местата си, както се чака, то Кючук и Михайлова сигурно отиват в Брюксел.

За белгийската столица може да замине и поставената на пета позиция родопчанка Атидже Али - Вели, която е заместител изпълнителен шеф в Държавен фонд "Земеделие ", с сектор използване на ограниченията от Програмата за развиване на селските региони и е напълно ново лице. От Смолянско е и шестата в листата, родената в Мадан Севим Мусак, която работи в екипа на Групата на АЛДЕ в Европейския парламент. Седми е Станислав Анастасов, който през 2014 година бе определен за министър на околната среда и водите, откакто Искра Михайлова стана евродепутат. Осми е Сюлейман Сюлейман от Добрич. Следват Антоанета Асенова от Младежко Движение за права и свободи и Гюлфие Арнаудова от село Абланица, община Хаджидимово.

Единадесетото място в евролистата е обещано на Петър Чобанов, финансист и академични учител. Той беше министър на финансите в държавното управление на Пламен Орешарски през 2013-2014-а. Преди това е бил изпълнителен шеф на Агенцията за стопански разбори и прогнози и ръководител на Комисията за финансов контрол. На предварителните парламентарни избори през 2014-а Чобанов беше лидер на две листи на Движение за права и свободи, само че на идващите през 2017-а не съумя да влезе в Народното събрание.

След Чобанов до 17-та позиция се подреждат Сузан Мехмедова(Бургас), Синан Пехливанов (Велико Търново), Танер Кабилов (София), Синай Якуб (Хасково), Ертен Анисова (Варна) и Цветан Енчев (София).

Прави усещане отсъствието на знаково лице на Движение за права и свободи – Филиз Хюсменова. Тя е евродепутат трети мандат от АЛДЕ. Заместник-председател на комисията на Европейския парламент за районно развиване. Водач на листата на Движение за права и свободи за изборите за представители в Европейския парламент през 2007-а, 2009-а и 2014 година. Преди това е била министър без портфейл, отговарящ за бедствията и повредите, в държавното управление на Симеон Сакскобургготски и депутат в 40-ото Народно заседание. Тя е член и на тясното управление на Движение за права и свободи – Централното оперативно бюро. Засега няма публични пояснения за какво Хюсменова не попада в евролистата.

В листата го няма и Неджми Али, който пропусна инфарктното гласоподаване за пакета "Мобилност " в Европейския парламент. Тогава пакетът мина с два гласа, а трима от българските евродепутати отсъстваха.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР