Лидерът на ДОСТ Лютви Местан попита шефката на парламента Цвета

...
Лидерът на ДОСТ Лютви Местан попита шефката на парламента Цвета
Коментари Харесай

Местан: Сидеров, Караянчева! А вашите имена – кога?

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан попита шефката на Народното събрание Цвета Караянчева, патриотите Волен Сидеров, Красимир Каракачанов и Валентин Касабов дали ще сменят семействата си с български, с цел да отговорят на порива по пуризъм, тръгнал от Стара Загора.

Вчера общинарите там взеха решение да трансформират редица турско-арабски названия на местности с български еквиваленти. Така да вземем за пример Беш Бунар стана Петте кладенеца, Аи Бунар – Мечи бунар, Чичек Баир – Цветен хълм, Ахча Тахта – Трапезата.

"Свещената територия на езика не търпи интервенция на фанатизирани националисти. Езикът самичък взема решение кои думи да изхвърли или да остави в речника си. Политическите намеси са обречени на неуспех ", разгласи водачът на ДОСТ. Според него затова през днешния ден в България няма град Сталин, нито български улици с името Ленин.

"Интересен е въпросът дали пуризмът на крайните националисти ще принуди Валентин Касабов, Красимир Каракачанов, Волен Сидеров и Цвета Караянчева като първа измежду равни да се откажат от фамилните си имена и сами да предложат българския им превод ", попита Местан.

Той упрекна ГЕРБ, че са дисциплиниран съизвършител в "националистическия разгром против етническата приемливост ". Според него партията на Борисов отстъпва от правила, които е защитавала и поради това няма право да претендира за гласовете на турците и мюсюлманите в България.

"Дертът на националистите не са всички чуждоезични топоними, а единствено турско-арабските. За тях не е проблем нито Граф Игнатиево, нито Пасарел или Кондофрей. Последните са имена на католически рицари от армията на Балдуин, нападнали православна България на цар Калоян ", споделя още Местан.

Той пита създателите на преименуването: "Защо тези имена не нервират "гордия " ви национализъм, господа? " и добавя: Отговорът е явен – става въпрос за елементарен фашизъм ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР