Лидерът на джихадистката организация Ал Каида в ислямски Магреб Абделмалек

...
Лидерът на джихадистката организация Ал Каида в ислямски Магреб Абделмалек
Коментари Харесай

Ликвидираха един от най-опитните бойци на Ал Каида

Лидерът на джихадистката организация Ал Каида в ислямски Магреб Абделмалек Друкдел беше премахнат в Мали от френски сили, заяви в Туитър френската министърка на въоръжените сили, представена от Франс прес и Ройтерс.

Емирът на Ал Каида в ислямски Магреб (АКИМ), командващ няколко джихадистки групи в Сахел, е бил погубен на северозапад от малийския град Тесалит в четвъртък. В интервенцията в северната част на Мали са взели участие френски военни и техни локални сътрудници, заяви министърката нощес. Тя добави, че с изключение на Друкдел са били обезвредени и "няколко от околните му сътрудници ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Друкдел беше един от най-опитните бойци в Северна Африка и участваше в завладяването на Северно Мали от ислямистите, преди френската военна намеса през 2013 година да ги прогони и разпръсне из региона на Сахел.

Смяташе се, че той се крие в планините в северната част на Алжир. Неговата група работи в северната част на Мали, както и в Нигер, Мавритания и Алжир.

Бойното име на Друкдел беше Абу Мусаб Абдул Уадуд. Той взе участие в гражданската война в Алжир през 90-те години на предишния век и става прочут като емир на основното алжирско бунтовническо придвижване през 2004 година, като през 2006 година го съюзява с Ал Каида, напомня Асошиейтед прес. Под негово управление групировката, станала известна като АКИМ, уголемява зоната си на деяние като част от международната терористична мрежа и поема отговорността за няколко смъртоносни набези в Алжир.

Екстремистите преглеждат световния безпорядък, подбуден от ковид, като опция

Френската министърка го дефинира като член на "ръководния комитет " на Ал Каида.

Парли заяви също, че при други антитерористични интервенции в района на 19 май е бил задържан Мохамед ел Мрабат, почитан член на Ислямска страна в района на Сахара. Тези интервенции са нанесли тежък удар на терористичните групи в района, които работят от години макар наличието на към 5200 френски военни, както и сили на Организация на обединените нации и африкански страни, акцентира тя
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР