Лидерът на дипломацията на Европейския съюз (EС) Федерика Могерини и

...
Лидерът на дипломацията на Европейския съюз (EС) Федерика Могерини и
Коментари Харесай

ЕС затяга натиска върху Косово за диалог със Сърбия

Лидерът на дипломацията на Европейския съюз (EС) Федерика Могерини и еврокомисарите по търговията и разширението Сесилия Малмстрьом и Йоханес Хан изпратиха писмо на косовския министър председател Рамуш Харадинай, в което акцентират, че с едностранните дейности Косово заплашва напредъка, реализиран до момента, в договарянията сред Прищина и Белград.
Представителите на Брюксел също по този начин приветстваха резолюцията за разговор, която беше призната от косовския парламент по самодейност на Харадинай, съобщи БГНЕС.
Мая Коциянчич, говорителката на Федерика Могерини, удостовери изпращането на писмото до Харадинай, само че не пожела да приказва за неговото наличие.
Съдържанието на писмото стана известно от обява в „ Газета експрес онлайн “. В писмото си европейската „ тройка “ първо отхвърля оценката на Харадинай, която присъстваше в писмо до Брюксел, че " до момента разговорът сред Белград и Прищина не е постигнал съвсем нищо ".
Брюксел обръща на Прищина внимание върху това, че разговорът сред Белград и Прищина би трябвало да бъде удължен във формата, в който този развой стартира.
Категорично отхвърляме оценката ви, че разговорът е в застой. Вместо това разговорът, управителен от двамата президенти, отбелязва и реализира постоянен прогрес. Споделихме тази прогноза с водачите на Европейски Съюз на Европейския съвет през декември и получихме насърчителни послания за поддръжка “, гласи писмото, адресирано до Харадинай.
Представителите на Европейски Съюз считат, че резолюцията, призната в косовския парламент, е значима и би трябвало да способства за продължение на процеса по градивен метод, в границите на разговора на високо ниво.
Въпреки това напрежение сред Прищина и Брюксел, на днешното съвещание на държавното управление Харадинай съобщи, че чака Европейски Съюз скоро да вземе решение за визова либерализация за жителите на Косово. Харадинай акцентира, че този развой няма връзка с въвеждането на наказателни мита от 100% за внасяните от Сърбия артикули.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР