Лидерът на БСП - София Калоян Паргов, народни представители и

...
Лидерът на БСП - София Калоян Паргов, народни представители и
Коментари Харесай

Проф. Ваня Добрева: Свободата е най-висша ценност, тя не ни се дава даром

Лидерът на Българска социалистическа партия - София Калоян Паргов, народни представители и общински съветници от групите на социалистите сервираха венци и цветя на паметника на Българския опълченец във връзка 142 години от Освобождението на София.
Свободата е най-висша полезност, тя не ни се дава безплатно. Това сподели в словото си проф. Ваня Добрева, заместник-председател на Градския съвет на Българска социалистическа партия - София и на Сдружението на приятелите на Русия " Александър Невски ". Тя приказва по време на тържественото честване на 142-ата годишнина от освобождението на София от османско иго. Венци и цветя на паметника на Българския опълченец сервираха водачът на Българска социалистическа партия - София и ръководител на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов, заместник-председателят на Горско стопанство на Българска социалистическа партия - София и на ПГ на Българска социалистическа партия за България Христо Проданов, заместник-председателят на групата на социалистите в СОС Иван Таков, както и народни представители и общински съветници от Българска социалистическа партия.

Проф. Ваня Добрева назова 500-те години османско робство " български апокалипсис ". " Истински героизъм през тези пет века е опазването на българското ни име и духовните скрижали на нацията, сподели още тя. - Въпреки поругаването на достойнството на фамилиите и децата, макар ширещите се прочувствени положения на боязън и страдалчество, българинът резервира свещения спомен за своя генезис, за рода и вярата си. И неслучайно робското безвремие ражда образците на висш български подвиг - посредством подвига на хилядите български хайдути, четници, революционери ".

Заместник-председателят на Градския съвет на Българска социалистическа партия - София напомни събитията към 4-ти януари от преди 142 години. Тя добави, че от модерна позиция е необяснима тази невероятна устойчивост, воля и безрезервност, проявени от съветските воини-освободители и от българските опълченци, преодолели изключително тежките трудности в името на освобождението на София.

" Свободата се отстоява, за нея се води всекидневна борба. Свобода значи да не навеждаш тил пред всеки непознат стопанин, поради краткотрайни политически облаги. Свобода значи да работиш в името на това страната да просперира стопански, а жителите да живеят по-добре, сподели още проф. Ваня Добрева. - Свобода е на всеослушание да кажеш, че всяка геополитическа ориентировка се трансформира в окови, щом народът тъне в бедност и беднотия. Свобода е да се бориш за истината, без значение от цената й. Да не премълчаваш събития и обстоятелства от своето минало. Да пазиш културната си памет, загатна за славянско-православния си жанр, за величието на делото на светите братя Кирил и Методий, за цивилизационния избор, изработен от княз Борис I. Свобода е да може да извисиш растеж и достолепие пред всеки, който дръзне да отхвърля националната ти просвета, жестоко да се намесва в същината на образованието на децата ти, безпардонно да диктува историята и ориста ти. Свобода е да рецитираш Ботев, Яворов, Далчев, Вапцаров, да знаеш стиховете на Петко Славейков и Любен Каравелов, да четеш и пазиш словото на Иван Вазов. Свобода е децата ти да учат Климент Охридски и Йоан Екзарх, Паисий и Софроний, доктор Петър Берон, Неофит Бозвели и Найден Геров, Войников и Друмев, Раковски и Левски. Свобода е да помниш, че " под игото " не е метафора, а жестока действителност и че всеки опит да се редактира комфортно българската класика е крачка към ново иго. Свобода е да заявиш, че ние, българите, ще сме постоянно признателни за безкористния героизъм на Русия, за саможертвата на десетките хиляди съветски воини в името на България. Свобода е да защитиш мира и да не допуснеш въвличането на България в братоубийствени спорове и войни. Свободата значи да помним, да пазим паметта и да я предаваме на децата си - същинска и неомърсена ".

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР