Лидерът на БСП Корнелия Нинова разкритикува ГЕРБ, че бяга от

...
Лидерът на БСП Корнелия Нинова разкритикува ГЕРБ, че бяга от
Коментари Харесай

БСП обвини ГЕРБ в бягство от отговорност за МВР и страх от президента Радев

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разкритикува ГЕРБ, че бяга от отговорност за положението на Министерство на вътрешните работи и разгласи, че ръководещите се опасяват от президента Румен Радев поради волята му за битка с корупцията по високите етажи на властта. Двете отзиви бяха изказани на ексклузивен брифинг на Нинова на " Позитано " 20 през днешния ден.

Тази заран министър председателят Бойко Борисов взе участие в национално заседание в Министерство на вътрешните работи и даде обещание на готвещите митинг служители на реда летни униформи и пари за гориво. В неделя зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов даде ексклузивен брифинг, на който заяви, че партията желае анкетна комисия да проверява решението на служебния кабинет " Герджиков " за закупуването на шведски изтребители, защото имало задоволително подозрения, че президентът Румен Радев е защитил такова решение преди вземането му.

Нинова разгласи риск от загуба на средства от Европейски Съюз

Днес Нинова изясни, че Българска социалистическа партия не приема министър председателят Бойко Борисов да трансферира отговорности, защото днешното положение на Министерство на вътрешните работи се дължало на ръководството на трима министри Цветан Цветанов, Румяна Бъчварова и Валентин Радев. Тя поддържа митинга на служителите на реда и разгласи, че вътрешният министър Валентин Радев към този момент е дал причини за нарастването на техните заплати, каквито през днешния ден желал от тях - на съвещанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на 30 май, където изчел несекретен отчет. Лидерът на Българска социалистическа партия цитира елементи от отчета, в които министър Радев желае 300 млн. лева за растеж на възнагражденията на чиновниците на Министерство на вътрешните работи с темпа на минималната работна заплата, както и застраховане на потребностите от леки коли, облекло и техническо съоръжение, защото в противоположен случай щяло да има демотивация и пропуски при осъществяването на служебните отговорности на служителите на реда.

" Премиерът Борисов да си свърши работата ", прикани Нинова във връзка на представена от нея информация от отчета на вътрешния министър, съгласно който имало висок риск от загуба на средства в границите на механизма за незабавно подкрепяне, по който страната ни би трябвало получава 160 млн евро от Европейския съюз (ЕС) за ограничения за бежанците.

Лидерът на Българска социалистическа партия разгласи, че се съмнява да бъдат назначени нови служители на реда, както ГЕРБ предизборно обещавали, както и да бъдат увеличени парите в Министерство на вътрешните работи, защото на КСНС финансовият министър Владислав Горанов дал ясно да се разбере, че средства за служителите на реда няма.

" Борисов 3 " щял да проверява " Борисов 2 "

Корнелия Нинова позволи, че изявление на президента Румен Радев, че " поема самодейността за битка с корупцията ", защото политическата класа нямала воля за това, е повода за желанието на ГЕРБ да се направи анкетна комисия, която да проверява решението за закупуване на шведски изтребители " Грипен ".

" Ще наподобява като " Борисов " 3 проверява " Борисов " 2. Как ви звучи Борисов да се проверява самичък себе си? На мен като анекдот ", разгласи Нинова. По думите й комисията, която е оценявала офертите за бойни самолети, е била назначена от предходното държавно управление на ГЕРБ, а решението на служебния кабинет за договорката било, че следва решение.

Лидерът на Българска социалистическа партия разгласи, че на 23 юни в Брюксел Бойко Борисов е декларирал пред шведски си сътрудник Стефан Льовен, че стартират договаряния за " Грипен ", а дни по-късно - ГЕРБ стартира концепция за анкетна комисия.

" Кое е събитието, което обърна по този начин нещата? За нас е единствено едно - изявлението на Румен Радев, че политическата класа няма воля да се бори с корупцията; че поема инициативата; че желае обединен орган от високи експерти и самостоятелни хора, които да проведат борбата по високите етажи на властта. Очевидно волята на президента при битката с корупцията, подкрепена от мен и Българска социалистическа партия в Народното събрание, е повода да се извърнат по този начин нещата. Страхът от президента Радев и поддръжката, която получава да се стигне до край, да се водят следствия и да се търси отговорност от политическия хайлайф за всички години на прехода, продиктува тази анкетна комисия. Време е за същински дейности в битката с корупцията ", разгласи Нинова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР