Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова президента Румен Радев да

...
Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова президента Румен Радев да
Коментари Харесай

Доц. Киселова: Много е вероятно президентът да не се съобрази с искането за смяна на служебния премиер

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова прикани президента Румен Радев да смени служебния министър председател Димитър Главчев, в случай че не - Българска социалистическа партия, " Възраждане " и Има Такъв Народ ще внесат избор на съмнение към държавното управление на Главчев. 

Възможно ли е да се желае избор на съмнение към служебно държавно управление, разяснява преподавателят по конституционно право в СУ " Св. Климент Охридски "  Наталия Киселова по Радио Пловдив.

" Всъщност настояванията на опозицията са 2 - президентът да смени министър-председателя на служебното държавно управление, което е допустимо, и дали е допустимо на служебно държавно управление да се упражни подобен тип отговорност като вота на съмнение. Вотът е опит на опозицията да смъкна държавното управление. Тази процедура се употребява за парламентарно определено държавно управление ", изясни доцент Киселова. 

Тя напомни, че органът, който назначава, е органът, който уволнява - в тази ситуация президентът. 

" Дори и да станем очевидци на задвижване на такава процедура, тя ще бъде единствено политически инструмент, който няма да има правни последствия и няма да смъкна държавното управление. Президентът не е задължен да се съобрази с това, само че поради късото време до Великденската почивка, вотът на съмнение по-скоро се употребява, с цел да се обърне внимание на две от парламентарните групи ", сподели доцент Киселова.

Преподавателят по конституционно право изясни, че има тълкувателно решение от 1992 година, което се занимава със служебното държавно управление и не е изгубило актуалността си. Там категорично в претекстовете се показва, че когато има служебно държавно управление при работещо Народно заседание, то предстои на парламентарен надзор, само че не може да се упражнява избор на съмнение. 

Много по-вероятно е президентът да не се съобрази с настояването да смени служебния министър председател, сподели още Наталия Киселова. Тя напомни, че когато бе формирано държавното управление на Димитър Главчев, бе оповестено, че той единствен се е съгласил от вероятните разновидности. 

Доц. Киселова добави, че министър председателят дължи пояснение на обществото за какво желае толкоз скоро промяната на 2-ма от министрите си. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР