Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова министъра на отбраната Димитър

...
Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова министъра на отбраната Димитър
Коментари Харесай

Корнелия Нинова призова министър Стоянов да се изкаже за самолетите. Той мълчи

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова прикани министъра на защитата Димитър Стоянов да вземе отношение по въпроса за закупуването на нови бойни самолети. Народното събрание разисква развълнувано план на решение за капиталов разход за придобиване на нов вид военен аероплан. Вносител е Министерският съвет, а военният министър е в пленарната зала.

 

" Вносител е служебният кабинет, а не сме чули дума от него. Г-н Стоянов, 5 часа стояхте в зала и не казахте нито дума за изпращането на оръжие в Украйна, а по-късно говорихте в коридорите ", напомни обстановката от през вчерашния ден тя, когато депутатите разискваха да се изпрати ли оръжие в помощ на Киев.

 

“Вие сте вносители, обяснете какви са причините на служебния кабинет на президента Радев да внесе този план. Обяснете параметрите на договорката, какъв брой ще коства, по кое време ще се заплаща, по кое време ще дойдат тези самолети, за какво е толкоз незабавно в този момент да се гледат, да се одобри и да се финансира ”, уточни и Георги Свиленски.

Министър Димитър Стоянов не пожела да изясни пред депутатите предлагането на Министерски съвет и да изясни параметрите на договорката. В продължение на два часа министърът не пожела да отговори на въпросите.

По-късно думата взе Николай Дренчев от " Възраждане " и председателстващият съвещанието да изиска договорите за самолетите от Министерски съвет, тъй като депутатите не са наясно защо тъкмо става въпрос.

" Каквото и да кажа, знам че ще се гласоподава, тъй като е апотеоз на евроатлантизма, почнал от времето на ГЕРБ ", сподели Дренчев. И уточни, че линията е била продължена от министър Красимир Каракачанов, кабинета на Стефан Янев, този на Българска социалистическа партия и " Промяната ", както и от държавното управление на Гълъб Донев. Според него разходът е планиран 2018 година, само че към този момент няма нищо общо с първичните проекти. Сега е " предписание за директна покупка за директни машини или оборудване ".

" Ако гласуваме този план, ще разпоредим на Министерски съвет да купи нещо, което никой от залата не знае какво в. През 2018 година има разбор в случай че се купят от тук, от там, какви бойни благоприятни условия има, по какъв метод ще се интегрират и по какъв начин ще работят. В настоящия документ няма нищо такова. Има препоръка към 3 контракта, които никой в залата не е чел, не са показани в Народно събрание и се споделя по кое време какво и на каква цена да се заплати. Това не е посоченият в заглавието документ ", настоя депутатът от " Възраждане ".

Според него тази покупка е неудачна и ненужна. " Авиацията има потребност от изтребители в този момент, нашите МИГ са с остатъчен запас, трябват ни съществуващи самолети ", настоя Дренчев.

" Ако не храним нашата войска, ще храним непознатата. Има и различен проблем - в случай че не мислим за нашата войска, отново ще храним непознатата. Няма значение каква авиация ще имаме през 2032 година, а каква ще имаме през 2023 година Авиацията ни не може да извършва най-елементарнтие си функционалности, по какъв начин бихме могли да участваме в пълномащабни бойни дейности, в случай че не дай си боже се случи ", попита още той.

Дренчев се закани да сезират Конституционния съд, в случай че документът бъде признат от Народно събрание, " тъй като Министерски съвет ни предлага да му заповядаме да извърши съответна договорка, от която няма никаква изгода за отбранителните качества на страната ". И разгласи, че ще опита да се срещне с президента Румен Радев - в качеството си на зам.-председател на комисията по защита, само че и като водач на изтребител, какъвто е бил и той. И да изиска и от него да прати плана в Конституционен съд.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР