Лидерът на БСП Корнелия Нинова присъства на отчетно-изборната конференция на

...
Лидерът на БСП Корнелия Нинова присъства на отчетно-изборната конференция на
Коментари Харесай

Нинова иска обединение в интерес на хората и смяна на модела

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова участва на отчетно-изборната конференция на общинската организация на БСП–Плевен дружно с депутатите Румен Гечев и Стефан Бурджев. Каквото и да се приказва, обстоятелствата за последните 4 години демонстрират едно - Българска социалистическа партия покачва доверието в себе си на всички избори.
Спечелихме президентските избори. Увеличихме депутатите си от 39 на 80. Увеличихме евродепутатите от 4 на 5. Увеличихме кметовете и общинските съветници и спечелихме в 4 регионални градове. Това го направихме дружно - членовете и симпатизантите на партията, съобщи Нинова.
Признателна съм ви за труда. При това работихме в доста сложна среда на завладяна от ГЕРБ страна, медийно затъмнение, компроматна война против инакомислещите, уволнения и напън върху наши членове.
Но и ние сами от време на време си причинявахме вреди върху имиджа. Вътрешните ни несъгласия, изразявани обществено, разколебаваха и отблъскваха хора. Те се изостриха в последния месец. И в случай че някой мисли, че те са междуличностни, бърка.
Причините за тях са доста по-дълбоки и ние дружно би трябвало да решим по какъв начин ги преодоляваме и по какъв начин продължаваме.
Ще ви кажа моето персонално мнение и дружно би трябвало да решим. Сега нещата са в нашите ръце. Има най-малко 3 аргументи за несъгласията в Националния съвет. Всяка една от тях има отношение към ръководството на страната и е въпрос на честен и ценностен избор.
Трите аргументи съгласно Нинова:
Първата е промяната, която направихме дружно преди 4 години. Въведохме три мандата за депутати, два – за ръководител и директен избор на ръководител. Тя не се одобри еднопосочно и някои приятели от първия ден до момента желаят нейната анулация. Но на държавно равнище тя демонстрира, че няма безконечни хора във властта, в това число и ръководителя, и че властта се дава на народа, а не на една група при избора.
Втората причина за несъгласията е в задачата – ще променим ли модела на ръководство или ще съучастваме в него. Още през 2016 година получихме предложение за коалиция с ГЕРБ. Офертите не са спирали 4 години. За мен е въпрос на държавническо отношение и на морал това решение. Вижте какво стана със систематичните леви и десни партии в Европа, които се сплотиха. Те се обезличиха идейното, изгубиха доверие и родиха нови от време на време крайни и рискови придвижвания. А какво стана с сътрудниците на ГЕРБ до момента – използвани и отвън Народното събрание. Въпрос на морал е да не излъжеш своите последователи, че ще променяш модела за тях, а по-късно да се договориш с модела за себе си.
И третата причина е безусловно измисленото подстрекателство, че водиме война с ПЕС. Скоро бях на посещаване в Брюксел. Имах срещи на най-високо ниво – ръководител на парламент, вицепрезидент на Комисията, ръководител на Групата на социалистите и демократите, Комитета на районите, европейските работодатели и синдикати. Всички демонстрираха почитание към българските социалисти и означиха, че сме една от дребното леви партии в Европа, които усилват доверието в себе си. Но имаме едно разграничение – Истанбулската спогодба. Дебатът за нея породи напрежение с обособени наши приятели, само че и тогава, и в този момент декларирам безапелационната си позиция срещу някои текстове в нея, които опонират на българската Конституция, на българската просвета и действителности.
Това са основни въпроси. От това по какъв начин ще ги решим зависи бъдещето на България. Имаме потребност от единение в партията. Но по-важно е към какво се сплотяваме.
Аз предлагам обединяване за промяна на модела на ръководство на паралелната страна със обществена и обективна, общ фронт в полза на народа, а не част от статуквото в полза на себе си, отбрана на националния интерес и българщината в общия ни европейски дом, а не сляпо смирение. Политика с грижа към хората – обществена и обективна. Който застава зад този политически и честен избор, е добре пристигнал за обединяване и единение, сподели още Корнелия Нинова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР