Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на министър Румен

...
Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на министър Румен
Коментари Харесай

БСП искат оставката на Румен Порожанов

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова изиска оставката на министър Румен Порожанов, като съобщи: "Земеделското министерство да не си измива ръцете с шефа на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) Дамян Илиев ".

Нинова съобщи това след изключителното съвещание на Председателския съвет на Народното събрание за чумата по животните. По думите й Румен Порожанов и министър председателят Бойко Борисов носят персонална отговорност за случилото се с животните.

Председателят на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов отговори, че "искането на оставки от страна на опозицията е тяхното всекидневно упражнение ".

"Преди 10 дни имаше избор на съмнение. Опозицията си има систематичен метод, с цел да желае оставката на това държавно управление, тъй като тя желае да влезе през служебния вход и да ръководи “, сподели Цветанов

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева свика през днешния ден ексклузивен Председателски съвет в Народното събрание поради чумата по животните.

Още детайлности за него вижте и във видеото нагоре.

Заседанието стартира към 9.30 тази заран, като бе декларирано, че по време на него ще се разиска и решението за основаване на краткотрайна анкетна комисия, която да откри всички обстоятелства и условия в транспортния бранш, с които обявилият гладна стачка Николай Колев-Босия, твърди, че разполага.

Каза се още, че на съвещанието управленията на всички парламентарни групи ще бъдат осведомени от министъра на вътрешните работи Валентин Радев за събитията към случаите на чума по дребните преживни животни, регистрирани в региона на Странджа, както и стартиралата акция за всеобщо умъртвяване на животни в Бургаско и Ямболско.

Заседанието се привиква по молба на Оперативния щаб, който координира всички дейности по битката с това заболяване.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изрази също вяра, че ще се постави завършек на гладната стачка на Николай Колев-Босия:

"Ще създадем анкетна комисия, с цел да може да се успокои господин Колев. В последна сметка животът коства доста повече. Не бива да позволяваме да си играем с това ". Анкетната комисия ще бъде гласувана в сряда, а първото й съвещание ще е в четвъртък.

Корнелия Нинова обаче съобщи, че "всички дейности на страната по отношение на чумата по животните са противозаконни ".

"Запознаха ни със обстановката. Обсъждахме досегашните дейности на ръководещите, както и бъдещите. Нашата позиция - оспорихме всички досегашни дейности на държавното управление като противозаконни на съображение Закона за ветеринарно-медицинската активност, който споделя, че в тази обстановка би трябвало да се свика централната епизоотична комисия. Заповедите би трябвало да се подпишат от министъра на земеделието “, сподели тя.

"На чисто правно съображение и на на практика дейности досегашните ограничения на държавното управление са безусловно несъответстващи. Предложихме да си съблюдават законите на страната, да си свикат централната епизоотична комисия през днешния ден. Двамата министри да си подпишат заповед за ограничения. Ако стопаните заведат групов иск, за което са подготвени, всички дейности на страната са противозаконни, страната ще бъде наказана и ще би трябвало да заплаща компенсации на тези хора “, сподели още водачът на Българска социалистическа партия.

Какво споделиха от ГЕРБ

"Действията, които са подхващат против чумата по животните, целят да лимитират опцията страната ни да бъде пострадала в следващ интервал от време ".

Това сподели ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след изключителното съвещание на Председателския съвет на Народното събрание.

По думите му, в случай че не се подхващат дейности за евтаназия, това би заплашило поминъка на хората и означи, че над 1 милиарда лева е оборотът от търговията с малък добитък.

"75% от компенсациите, могат да бъдат възобновени от Европейска комисия “, добави Цветанов.

Вътрешният министър Валентин Радев пък съобщи, че подхванатите от страна на Българската организация по сигурност на храните, земеделското министерство и Министерството на вътрешните работи ограничения против чумата по животните са съответни.

"Два часа близо обсъждахме. Получихме доста забележки от всички парламентарни групи. Това за първи път се случва в Европа, дейностите бяха бързи. Ние решаваме по този начин и се опитахме да потвърдим на народните представители, че ограниченията са съответни ", сподели Радев.

"Такава обстановка - за първи път, когато се случва нещо такова на територията на Европа, явно сме създали неточности “, добави Радев и загатна, че са получили забележки от опозицията.

Земеделският министър Румен Порожанов пък разгласи през днешния ден в "Здравей, България ", че обезщетенията за притежателите на животните в засегнатите от чума региони в Странджанско ще бъдат увеличени.

Увеличават обезщетенията за умъртвения добитък

Животновъдите затварят пътища, желаят оставки. Министърът несъгласен

Корнелия Нинова: Спряхме умъртвяването на животни в Шарково

Жива верига в Шарково. Шефът на БАБХ: Готов съм за оставка

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР