Лидерът на БСП Корнелия Нинова, партийният й заместник Кирил Добрев

...
Лидерът на БСП Корнелия Нинова, партийният й заместник Кирил Добрев
Коментари Харесай

Време ли е БСП да напусне парламента?

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, партийният й заместител Кирил Добрев и депутати от левицата участваха в митинг против държавното управление пред Министерския съвет в сряда (7 март). Така те откликнаха на апелите на своите симпатизанти в обществените мрежи да излязат на улицата.

Последната (засега) спекулация с покупко-продажбата на "ЧЕЗ-България " от никому незнайната до скоро компания на Гинка Върбанова, в която се забърка и министър председателят Бойко Борисов, би трябвало да е капката, която да прелее чашата на българското самообладание. В допълнение Борисов съумя да провокира и интернационален скандал с чешкия си сътрудник, и то по време на нашето председателство на Съвета на Европа.

Като прибавим и големите кавги към здравната каса, за Истанбулската спогодба, за пограничната ограда с Турция и крамолите от сорта на "Кумгейт " и "Суджукгейт ", колкото и смешни да са те, по никакъв начин не е чудно, че обществените мрежи врят и кипят. Не на смешка се пускат отзиви дали пък Българска социалистическа партия не би трябвало най-накрая да напусне Народното събрание и да излезе на улицата, с цел да провокира предварителни парламентарни избори. За да спасим каквото е останало от страната и преди сегашните ръководещи да са продали (или откраднали) и последния квадратен метър от нея, изяснява консуматор на Facebook. Други пък считат, че ролята на Българска социалистическа партия като съпротива в Народното събрание към този момент е изчерпана и тя няма какво повече да направи там.

Според последните социологически изследвания от ден на ден хора считат, че би трябвало да има предварителни избори. Социологът Живко Георгиев наскоро по време на кръгла маса на тематика: "Идейните, политически и организационни провокации пред Българска социалистическа партия ", показа проучване, поръчано от левицата. То демонстрира, че при моментната електорална обстановка ГЕРБ имат към 150 000 гласа повече от Българска социалистическа партия - или 21.1%, а Българска социалистическа партия - 20.1 %. Тази разлика е преодолима, още повече че се следят признаци за леко разколебаване в електората на Патриотите, част от гласоподавателите им минават към Българска социалистическа партия. Това обаче се балансира от десния електорат и "Воля ". А Движение за права и свободи се стабилизира, акцентира Георгиев. Той прави и демографски прорез на гласоподавателите на ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Основният стратегически проблем на Българска социалистическа партия е застарелият електорат. Партията на Бойко Борисов има повече последователи измежду младите - 4:1 за левицата.

Изследването е правено, преди да се появи скандалната договорка с ЧЕЗ, по тази причина преди всичко измежду най-непопулярните решения на държавното управление е Истанбулската спогодба, следват корупцията, вторият въжен превоз на Банско, показността, хвалбите без покритие, несъответстващите решения за опазването на здравето и така нататък Прави усещане, че настройките към държавното управление стават все по-критични. Все по-голям брой от интервюираните припознават ГЕРБ като корумпирани, налагащи властническо ръководство, провеждащи неефективна здравна политика, назначаващи "калинки ", акцентират се и други белези на неприемливата им политика.

Силните страни на Българска социалистическа партия са обществена сензитивност, нейната опозиционност, сдържаност към статуквото, квалифицираните им фрагменти, опитът, традициите, сплотените симпатизанти. Но минусите на тази партия също не са малко - наподобяват разграничени, в спор с всички, каращи се между тях и нямащи съдружници. Левицата е подозирана също, че не се бори дейно против корупцията, както и че има старомодно и тесногръдо мислене. Все повече изчезват проблемите от далечното минало за сметка на по-близкото, счита Живко Георгиев.

С други думи - почва за предварителни избори има. Въпросът е дали този път Българска социалистическа партия ще съумее да си изиграе картите по-добре, дали ще успее да притегли тези 11%, или над 450 000 души (според проучването), които не вършат особена разлика сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ и не са решили за себе си кое е по-малкото зло. Те обаче са склонни да дадат углавен избор.

Българска социалистическа партия изчерпа ролята си в 44-ото Народно заседание, считат други. Според тях вотът на съмнение за корупцията е бил неумело квалифициран и извършен от социалистите - не е провокирал нито скандал, нито трус във властта, не е постигнал задачата си. А това показвало, че по този метод левицата не може да провокира рухването на държавното управление. Като прибавим и обстоятелството, че ръководещите въобще не слушат и не чуват причините на опозицията, то всевъзможен разговор е безусловно неосъществим. И стоенето на Българска социалистическа партия в Народното събрание освен това състояние става изцяло безсмислено и ненужно. Депутатите от ГЕРБ гласоподават като бойци, без да се замислят върху импортирано предложение или претекстове, какво остава пък да вникнат в наличието и отхвърлят всичко, импортирано от левицата.

Ето за какво Българска социалистическа партия би трябвало да напусне Народното събрание и да излезе на улицата. Социалистите недооценявали ролята на човешкия фактор, считат последователите им в обществените мрежи. Освен това по този начин Българска социалистическа партия ще покаже, че може да бъде и ефикасна съпротива, освен ефектна - със мощни думи и страсти от парламентарната естрада и основаване на кавги по коридорите.

Ако не го направи, то някой различен - да вземем за пример Слави Трифонов и сценаристите му, може да изкарат хората на улицата и тогава за Българска социалистическа партия ще остане изборът да свири втора цигулка, да се причисли, да поддържа. Което пък ще отслаби позицията й на единствена опция на ГЕРБ.

Някои от пишещите във Facebook пък дават за образец "гладната стачка " на 39-ата депутати от Великото национално заседание против новоприетата конституция на страната и считат, че в някои случаи радикалните дейности са доста по-резултатни и сполучливи, в сравнение с парламентарните диспути и опитите за търсене на разговор, изключително с "глухонеми ".

Ако Българска социалистическа партия напусне Народното събрание и излезе на улицата, най-малкото, което ще реализира, е да дебалансира парламентарната аритметика и да затрудни събирането на кворум. Левицата има задоволително депутати - 80, с цел да бъде всеки ден кворумът на кантар и да се провалят пленарните съвещания. На ръководещите ще им бъде доста мъчно да работят по този метод - без значение "със " или "без " нечий "златен пръст ". Ще бъде сложена под подозрение легитимността на вземаните решения и признатите закони. И това ще принуди държавното управление единствено да си тръгне, показват някои от коментаторите във Facebook.

Опозицията в Народното събрание обаче явно не мисли за по-радикални дейности, с цел да не компрометира председателството на Съвета на Европа, да не се изложим пред чужденците, както ние, българите, споделяме. Но и тази теза има своите съперници. Ролята на европредседателството се надценява, считат някои анализатори. Ами, те събитията от програмата си вървят - без значение дали левицата е в пленарната зала, или не. Повечето от тях се организират отвън България. Друг въпрос е, че Бойко Борисов пожертва цялостен ръководител на Народното събрание, с цел да не приказва Антонио Таяни пред полупразна зала. Но това се случи най-много поради страха на премиера от "началниците " му в Брюксел и от това да не се изложи. А, както знаем, на страха очите са огромни.

Ако опозицията излезе на улицата по време на европредседателството ни, това надали ще впечатли задграничните политици, които са виждали какво ли не в личните си страни. Но министър председателят Борисов сигурно ще се почувства некомфортно, ще се изнерви и паникьоса. А в такива обстановки той прави неточности, които могат да доведат до оставката му. След последните събития обаче няма да е изненада, в случай че левицата премисли дейностите и държанието си. Пък и безредните под паника действия на Борисов към съмнителната договорка с ЧЕЗ към този момент задоволително компрометираха председателството ни.

В последна сметка действената и ефикасна съпротива е по-силна и по-полезна за страната, обществото и гласоподавателите си, в сравнение с ефектната такава. Българска социалистическа партия би трябвало да реши каква съпротива желае и ще бъде.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР