Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи като "кризисен ход" на

...
Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи като "кризисен ход" на
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Борисов развързва кесията винаги, когато е притиснат

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова дефинира като "кризисен ход " на премиера Борисов желанието на държавното управление да бъдат увеличени заплатите в близо 30 бюджетни структури. Проект за разпореждане е разгласен за публично разискване, стана известно през вчерашния ден. По думите на Нинова такова нарастване би трябвало да бъде направено с актуализация на бюджета, гласувана от Народното събрание.

"Този метод на финансова политика е прочут от Борисов. Винаги, когато е притиснат от условия, от митинги, той развързва кесията, потегля с джипа, раздава пари, мислейки, че по този метод ще тушира публичното напрежение. В една подредена и правова страна, за която се борим, и ще отстояваме и ще я създадем, това се прави с актуализация на бюджета. Ясно и изрично, доходи, разноски, цели, за какво на тези служби, а на други - не. Това се внася в Народното събрание, когато претендираме да сме парламентарна република. Ние също имаме своите визии в нашия социално-икономически проект - какво би трябвало да се направи във връзка с приходите. Затова приканвам за онази процедура, която се ползва в правовата страна “, сподели Нинова на брифинг на “Позитано” 20.

Тя въпреки всичко призна, че някои от службите в администрацията се нуждаят незабавно от тези бонуси. "Дори за някои, ние в продължение на години сме призовавали и внасяли оферти при актуализации на бюджет, при приемане на бюджет, да бъдат отпуснати такива средства. Например за обществените служби, където работят хора за по 500-600 лв. заплата. Но не се прави по този начин ", съобщи водачът на Българска социалистическа партия.

На въпрос за присъдата на Румен Овчаров, Нинова разяснява: „ Прави усещане двойният критерий в правораздаването. На господин Овчаров е прочетена присъда, въпреки и единствено на първа инстанция, за нещо, което се е случило преди повече от 10-11 години, и по-конкретно – за това, че като министър не е упражнил надзор върху едно от комерсиалните сдружения, което не е събрало наеми, които се оказва по-късно, че са събрани. И то – без това да е обвързване на министъра. В същото време, през днешния ден никой не повдига въпроса за търсене за наказателна отговорност на министъра на финансите за това, че не е упражнил надзор върху Комисията по
хазарта, поради което страната е претърпяла вреди от 700 милиона. Нещо повече - със смс-и е командвал процесът по какъв начин да се случи, тъй че да не се случи”.

По думите й няма по какъв начин да не прави усещане този двоен критерий в правораздаването и да не навежда на мисълта, че в процеса против Румен Овчаров има репресивни детайли. „ Вярвам, че истина и справедливостта ще спечелват на идващите инстанции “, приключи Нинова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР