Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че поисканата и приета

...
Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че поисканата и приета
Коментари Харесай

Нинова: Порожанов е обвързан с Пеевски, смяната му не е заради корупцията

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи, че поисканата и призната през днешния ден оставка на земеделския министър Румен Порожанов демонстрира двойния стандарт в ГЕРБ и поставя завършек на изказванията за морала в партията.
Тя вижда двоен стандарт в това, че министри били отстранявани от постовете си единствено поради подозрения за корупция, до момента в който на Порожанов от дълго време тегнели такива, само че бил отхвърлен поради това, че не е освободил служител.
Тя обърна внимание, че кадровите рокади са все в основни браншове: опазване на здравето, превоз, стопанска система.
„ 7 от 9-е оставки са подадени за подозрения за корупция. Корупцията е в основата на неуспеха на това държавно управление. Можем да създадем подобен извод. Става етикет на това ръководство “, сподели още Корнелия Нинова по време на конференция в централата на партията.
По думите й от 1 месец и 10 дни след оставката на Цветан Цветанов няма резултат във връзка с инспекцията към него от КПКОНПИ . Според Нинова е нужна смяна на модела и тя може да стартира на 26 май.
На въпрос каква е повода за двойния стандарт, Нинова отговори: " Мисля, че едните министри са назначени от Борисов, а другите са му подадени от други хора и той няма надзор върху тях ".
Попитана кои са тези хора в тази ситуация с Порожанов тя сподели: " Смятам, че има обязаност с Делян Пеевски " , само че не даде детайлности.
Нинова не пропуща да приказва и по тематиката за престоящите избори за европейски парламент.
„ На прага сме на европейски избори, а в България валят оставки за корупция с европейски пари. ГЕРБ ни злепоставят като страна пред Европа . Те ни отдалечават от Европа с това, което се случва в страната “, добави Нинова.
Тя акцентира, че най-важният въпрос в Европа е върховенството на закона . Лидерът на Българска социалистическа партия уточни, че преди един месец и пет дни на 8 април по време на КСНС при президента е предложила решения в три дейности.
„ За европейските пари и к ражбите на европари решението е европейска прокуратура с Лаура Кьовеши .
Припомням на тези, които не знаят, че ние би трябвало да имаме двама делегирани европейски прокурори в България . На КСНС приканих да изработим критерии, по които да ги избираме. Пълно безмълвие. Управляващите не реагираха. Защо? Защото още веднъж тихомълком нечие задкулисие би трябвало да излъчи тези двама души, които да прикриват злоупотреби. Ние желаеме бистрота и критерии и ги предлагаме. Двата органа или институции в страната, които не употребяват европейски пари са Народно заседание и президентска институция.
Предлагаме единият от тях да се избира от Народното събрание, а другия от президентската институция “, сподели Нинова.
Според нея втората стъпка е нов Закон за битка с корупцията . „ Предстои избор на основен прокурор. Предлагаме диалог за смяна в пълномощията му в посока надзор върху актовете му, бистрота при избора. Говоря институционално, а не за един или различен персонално човек “, добави Нинова и уточни, че Българска социалистическа партия е проучила доста практики в Европа за бистрота и надзор върху работата на прокуратурата.
Нинова регистрира, че това не е панацея на всички проблеми, нито че са избрали най-хубавото, само че са единствените, които не просто установяват, а дават оферти за решения. „ Ако има виновни държавници, които мислят за правдивост, а не партийни мандатници , които гледат по какъв начин да се спасят от правораздаване, всеки е добре пристигнал – желаеме този диалози тези решения да ги проведем с всеки, който желае да помогне с разум, със съвет, с опит и знания. Да се хванем за ръце и да си подредим страната “, посочи водачът на Българска социалистическа партия.
Нинова регистрира, че оставките в кабинета не трансформират нищо.
„ Две години и половина – оставка след оставка, само че нещата не престават по остарелия метод. Защо едни си потеглят, други идват, само че нещата остават по този начин? Защото това е модел на ръководство, построен и ръководен еднолично от един човек. Решението е в промяната на този модел, а не просто в промяната на един или различен министър.
Началото може да бъде сложено на 26 май. Нека се обединим разнообразни хора да сложим това начало. Целта не е просто ГЕРБ да бъдат свалени от власт и ние Българска социалистическа партия да поемем ръководството. Целта е да се смъкна държавното управление на ГЕРБ, с цел да се спре с този модел на ръководство. Него да премахнем и да стартираме да работим за възобновяване на страната си.
Това желаеме ние, това заявяваме, че можем да направи “, сподели тя. По думите на водача на Българска социалистическа партия се подават оставка, само че хората остават с парцелите си.„ Има решение на тези всички въпроси, тъй като не са задоволяваме единствено да ги установяваме. Предлагаме на народа си решения “, акцентира тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР