Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини шефката на бюджетната комисия

...
Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини шефката на бюджетната комисия
Коментари Харесай

Нинова отвръща на удара на Менда Стоянова

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова упрекна шефката на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова, че спекулира по неин адрес. Вчера пред бТВ Стоянова сподели, че Нинова е изрекла неистини в Народното събрание.

" Няма по какъв начин да не избухнем в страсти. Дори и аз, като много спокоен човек, не устоях. Това съобщи в изявление за бТВ ръководителят на бюджетната комисия в Народно събрание Менда Стоянова ", изясни Стоянова. Изказването й бе във връзка петъчното изключително съвещание на Народното събрание за приемане на бюджетната актуализация поради пандемията и изключителното състояние. Стоянова разобличи и опроверга една по една лъжите на Българска социалистическа партия.

" Г-жа Менда Стоянова сподели погрешни неща. На 28 февруари министърът на финансите сподели, че има над милиард остатък. Борисов по-късно декларирал след 3 седмици, че сме на над 3 милиарда недостиг. Твърдението, че хазната е празна е на господин Борисов ", изясни също пред бТВ Корнелия Нинова.

" Предложихме изключителното състояние да е до 30 април, не до 13 май. Да го удължим с по-малко, като изтече случая да отчетат, няма спънка по-късно да се продължи. На 3 април да го удължиш с съвсем 45 дни е стресиращо ", сподели още тя.

" Отначало твърдим, че Народното събрание би трябвало да продължи да работи. Боните сътрудници скорошно излекуване им поисквам, те да не вземат участие, другите сме здрави, да стоим там и да работим ", сподели Нинова.

" Актуализацията на бюджета няма да я подкрепим на второ четене. Тя задълбочава проблемите. Нямат проект по какъв начин да излезем от рецесията, този бюджет не оказва помощ на засегнатите хора. Мярката 60/40 не работи. Всичко е вземайте заеми, само че тези заеми би трябвало да се връщат. Вътре няма нито едно евро от европейските пари, отделени за България, това са съвсем милиард ", добави тя.

" Предлагаме цялата политика да се ориентира към хората които са потърпевши. Предлагаме четири неща. Първо, остава една група българи - в заплатен отпуск и самоосигуряващи се. Предлагаме безплатно страната да обезпечи по една минимална заплата плюс осигуровките. Това ще коства 912 млн. лв. за тази група българи. Втората мярка е за земеделските производители. Предлагаме помощ за развъждането плодове, зеленчуци, месо и мляко. За заведенията за хранене - те желаят освобождение от тротоарно право, от такса боклук и освобождение от Данък добавена стойност на изхвърлените храни. Четвъртата мярка - един трансфер от страната от общините в размер на 10% от държавната дотация. Общо всичко ще коства към 1,5 милиарда лв. ", сподели Нинова.

" С господин Борисов не съм се чувала. Има институционален метод да си приказваме. На актуализацията на бюджета беше добре да пристигна. Нито една от рационалните ни ограничения те не одобряват, през днешния ден ги одобряват с по-късна дата ", добави соцлидерката.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР