Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира бюджета за 2021 година.

...
Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира бюджета за 2021 година.
Коментари Харесай

Корнелия Нинова каза мнението си за Бюджет 2021

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разяснява бюджета за 2021 година. Бюджетът би трябвало да реши 4 казуса: приходи, опазване на здравето, стопанска система и битката с корупцията. Бюджетът за 2021 година на кабинета не взема решение нито един от тях, написа Нинова в персоналния си профил във фейсбук.

Ето по какъв начин продължава нейният пост:

Бюджетът, който оферират ръководещите е бюджет, който ипотекира бъдещето ни.

По мнение на експертите това е бюджет, който ще ни вкара в дългова серпантина, усилва недостига и дълга и нарушава финансовата непоклатимост, която сме имали до момента.

Блумбърг даде прогноза, че в случай че това продължава по този начин, оттук насетне на година ще ни трябват сред 3 милиарда и половина и 7 милиарда заем, с цел да продължим.

Това е извънредно рисково. Бюджетът е обществен, има доста разноски. Важно е обаче защо се вършат тези разноски.

Ако си общественик, би трябвало да имаш цели и цели в политиката. Най-болезнените въпроси за България са приходи, беднотия, неравенства, опазване на здравето, стопанска система, битка с корупцията.

През този бюджет няма решение на тези проблеми.

Този бюджет е насочен на първо място и единствено към изборите следващата година. Борисов и държавното управление гледат на него като на всеки лев – извоюван глас. Няма държавническо мислене и вероятност.

„ 50 лв. на всички пенсионери, само че до март следващата година, забележете. Защо до март? Защото март са изборите.

Дотогава по 50 лв., с цел да им купят гласовете. Детските надбавки – в случай че имаш трайно желание да окажеш помощ на младите фамилии, за какво усилваш детските надбавки за една година?

Защото следващата година има избори – парламентарни и президентски. Истинското решение, да вземем за пример за пенсионерите, е преизчисляване на всички пенсии.

Борисов ще остави 5 милиарда недостиг тази година, 5 следващата година – а милиард и 200 милиона коства преизчисляването на пенсиите.

Управляващите нямат приоритет трайно да се оправят с бедността. Актуализация на пенсиите на пенсионерите не е имало от 12 години.

Борисов 10 години говореше: „ аз заплащам “. Не, българският народ заплаща, това не са персоналните му пари от Банкя и чекмеджета, а парите на данъкоплатеца. Трябва да има някакво трайно единодушие по няколко целта.

Бюджетът не планува нищо за работещите хора, а има и голяма група работещи небогати. За тях не се планува нищо. По отношение на приходите акцентирах, че техните оферти няма да решат въпроса с неравенствата:

Да, може да повлияе на единия от стълбовете в стопанската система – потреблението. Увеличението на приходите води до нарастване на потреблението.

Заради рецесията обаче хората могат да прибягнат до спестявания. Увеличението на приходите може да не докара автоматизирано до нарастване на потреблението.

По отношение на опазването на здравето, разясних: Предвиждат още пари, добре, само че да забележим защо. Увеличението на парите взема решение ли следните проблеми:

Ще даде ли по-голяма опция за достъп на хората в регионите, в които няма лечебни заведения или са отдалечени? Не. Ще понижи ли цената на медикаментите? Не. Ще обезпечи ли фрагменти? Не. Говорим за трайни проблеми, които би трябвало да се вземат решение, в това число през бюджета.

Успоредно би трябвало да се направи по този начин, че лечебните заведения да не са търговски сдружения, да се понижи Данък добавена стойност на медикаменти. С това ще помогнем на всички.

Кадрите – добре, 1000 лв. на първа линия. Истинското решение на казуса с фрагментите е разпоредба за установяване на базова заплата. В момента тя зависи от облагата на болничното заведение, тъй като е комерсиално сдружение.

Това би трябвало да бъде държавна политика. Всички фрагменти да са обезпечени от страната, че без значение дали болничното заведение ще банкрутира, или не, те имат базова заплата.

„ Икономика – от 10 милиарда недостиг, 300 милиона има заделени за стопанска система.

Това е неуместно в рецесия, когато стопанската система ще издърпа страната. Няма нови ограничения за подкрепяне на стопанската система - при заплаха още повече да се срутва стопанската система.

Нищо ново, с изключение на 60/40 и заеми. Корупцията – 10 милиарда изчезват посредством корупция в страната. Няма никакви ограничения в бюджета за битка с корупцията.

Икономиката и развиването стъпват върху ползване, вложения, експорт.

Инвестициите по публични данни на Българска народна банка са се сринали с 63 %, износът също е пагубно надолу. Няма нито една мярка в тази връзка в бюджета на ръководещите.

Погледът върху стопанската система въобще го няма в този бюджет, а това е генератор на средства.

По Закона за обществените финанси, припомних, че от Българска социалистическа партия преди години внесохме в Конституционен съд искане от народни представители да се произнесе по проблема със Закона за обществените финанси, че се харчат пари отвън бюджета:

Ние сме потвърдили, че не утвърждаваме този метод на преразпределение на бюджета.

Преди Конституционен съд да се произнесе, те трансформираха закона. Сигнализирахме Сметната палата да направи инспекция.

Гарантирам ви – методът на бюджетиране на парите на българите ще се промени, в случай че Българска социалистическа партия ръководи. Ще се бюджетира обективно.

Те постоянно залагат по-ниски доходи, тъй като знаят, че ще има по-високи приходи, с цел да им останат в остатък и да ги харчат с постановления на Министерски съвет или еднолично от джипа. Ще въведем ред и правила в харченето на парите на България, който и да е министър председател.

По отношение на Ф-16, подчертах, че в миг на рецесия не е миг да се харчат пари за ново въоръжение: Могат да отидат за стимулиране на стопанската система, дребен и междинен бизнес, небогати, работещи небогати. След това да се мисли за въоръжение.

Европа слага въпроса за районните разлики, само че държавното управление на Борисов го подминава. От левицата изготвихме закон за развиване на Северозапада за точно превъзмогване на районните разлики.

Това положение на ВИК бранша не може да продължава по този начин.

Изобщо екологията е наш приоритет – чистата вода, въздух, земя. Достъпът до чиста вода е безусловно наложителен в 21 век.

Не може да си оставиш целия ВИК бранш на естествените условия. Трябва държавна политика за възобновяване на ВИК бранша, напоителните системи, мрежи в градовете, пречиствателни станции.

Крупен народен план, който е въпрос на бъдещето. Екологията е въпрос на бъдещето. Чистият въздух е въпрос за здравето на нацията.

По отношение позицията на България по договарянията на Северна Македония с Европейски Съюз, разясних:

Смятаме, че в тези договаряния България изрично би трябвало да отбрани историята си, националния интерес.

Ако това не се приеме– да се изрази позиция. Българска социалистическа партия изрично е срещу смяната на името на празника на 24 май.

За измененията в Закона за радиото и малкия екран, разясних: Ние имахме собствен план за Закона за радио и телевизия, който беше отритнат още на равнище комиси. Ще настояваме отново да го внесем. “

По отношение на отчета на Гешев, Нинова заявих:

Той беше статистика, без да дава отговор на основни въпроси за обществото по знакови каузи.

Г-н Гешев изрично отхвърля в отчета предлагането на Българска социалистическа партия да има правосъден надзор върху актовете на основния прокурор, които в този момент са безконтролни. Това е един от огромните въпроси в правосъдната промяна.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР