Лидерът на БСП Корнелия Нинова и депутати от партията са

...
Лидерът на БСП Корнелия Нинова и депутати от партията са
Коментари Харесай

ГЕРБ и БСП убиват бизнеса - въведоха фиксирани цени на всички стоки и услуги

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и депутати от партията са вносители на антиспекулативни текстове, които в началото бяха отхвърлени, само че след това признати дефинитивно подкрепени от ГЕРБ

© Георги Кожухаров Най-мракобесният текст от гласувания в петък нов закон за изключителното състояние може да убие с гигантска санкция всяка компания. Той гласи, че " всички икономически субекти са длъжни да дават на популацията предлаганите от тях артикули и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени ", на които са предложили същите артикули през последните три месеца преди настъпването му. А санкцията даже за да вземем за пример една поскъпнала сламка с 1 стотинка ще е 5% от оборота на цялата компания за 2019 година

" Замръзване " и изобщо регулация на цената на всяка стока и услуга, не е имало даже по времето на комунизма. Сега текстът бе препоръчан от Българска социалистическа партия, отритнат при първите разисквания, само че прегласуван по концепция на ГЕРБ с обяснението, че Българска социалистическа партия доста говорили по малките екрани против повдигането на цените. Идеята - да се вкара ограничаване на спекулата. Но признатото значи всеки да " замрази " цената, без значение от пазарните условия и аргументите за смяната.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Законотворците даже не схващат глупостта на признатото - да вземем за пример парното и горивата би трябвало мигновено да нарастнат, с цел да се изравнят с цените от предходното тримесечие.

Сега на ход е президентът, който евентуално през днешния ден е получил законът и може да върне текста. Ако не, отпадането му би трябвало да е приоритет на ръководещите през идната седмица.

Какво споделя текстът

Депутатите в началото отхвърлиха, само че след това утвърдиха дефинитивно предложение от Българска социалистическа партия, което основава напълно нова глава в закона за отбрана на потребителите " Право на отбрана от голословно високи цени по време на изключително състояние и бедствия ". Чрез нея на процедура се контролират всички цени на стоките и услугите освен в актуалното изключително състояние около рецесията с ковид, само че и за други бъдещи изключителни положения и бедствия.

Одобрените ремонти, които другояче са стартирани като антиспекулативни, плануват по време на изключителното състояние всички икономически субекти да са " длъжни да дават на популацията предлаганите от тях артикули и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени ", които са имали същите артикули през последните три месеца преди настъпването му. Въпросните средноаритметични цени ще се потвърждават на база записите в касовите апарати на търговците или заплащанията по банков път. А при положение, че някой е решил да продава артикули или услуги, които не е предложил в предходното тримесечие, то той ще би трябвало да ги фиксира като постави 20% добавка към цената на придобиването на стоките и 20% от себестойността при услугите.

Глобата за нарушаването на новото предписание е извънредно сурова. Тя може да бъде сред 20 и 100 хиляди лева за физически лица, 5% от оборота за миналата година на компаниите и 7% за " юридическите лица, които имат директен или индиректен надзор " върху нарушителя.

Абсурден е и методът на приемането на текстовете. Дори в по-прогресивните среди на Българска социалистическа партия е имало възражения против него, споделиха източници на " Капитал ". Но очевидно не задоволително мощни. ГЕРБ първо го отхвърля, само че без смислени причини финално го поддържа.

Пред " Капитал " министърът на правораздаването Данаил Кирилов изясни, че е предложил прегласуване на текста, с цел да не бъдат упреквани ГЕРБ в това, че поддържат спекулата, каквито обвинявания отправяха представители на социалистическата партия при разискването на законопроекта. Той посочи, че от Българска социалистическа партия са имали още две надалеч по-спорни оферти във връзка със спекулата, едното от които било отхвърлено, а другото признато отчасти. " Все отново това беше единственото предложение, което даваше някакъв справедлив аршин, с който може да се съизмерят цените тъй че да не порастват фрапантно ", сподели той. А на въпроса дали по този начин не лишават опцията на компаниите, в случай че желаят да понижат цените отговори, че по-ниски цени не са далавера.

Какъв е казусът

Новото предписание не регистрира динамичността на ценообразуванието (да не приказваме за елементарното предписание на търсене и предлагане), върху което въздействат редица фактори, в това число и такива, свързани с изключителното състояние в доста страни по света. Само преди ден да вземем за пример в свои оферти за хранителния бранш Българската стопанска камара споделя, че тази промишленост " към този момент е подложена на ценови напън както от повишаващите се цени за превоз и логистика, само че също и от нарастването в цените на съществени първични материали, материали и опаковки ".

Нещо повече: правилото за равни цени по отношение на последното тримесечие има капацитет да докара и до противоположен ефект- да вземем за пример при сезонни артикули като плодове и зеленчуци, които поевтиняват напролет с излизането на новата годишна продукция или при горивата, чиито цени от седмици спадат на интернационалните пазари с висока скорост.

Тук стои заплахата и за кавга с подбрани компании. Всяко сдружение сезонно, поради нараснали разноски или високо търсене поправя цените на услугите и стоките си през годината. Т.е. всеки ще нарушава закона и ще губи време да счита междинни цени. Но действително инспекции, а оттова и санкции ще се постановат на стеснен крък, неразбираемо по какъв начин определен.

Правителствените идеи- за таван при избрани артикули

Всъщност в този момент признатите текстове са надалеч от обсъжданите хрумвания за антиспекулативни ограничения от последните дни- спор, който се зароди около внезапното повишаване на артикули като защитни маски и дезинфектанти от началото на рецесията с ковид. Още през предишния уикенд икономическия министър Емил Караниколов заприказва за сходни ограничения за към 130 артикули от първа нужда, които в последна сметка не бяха наложени.

През седмицата по време на полемика в парламентарната комисия по стопанска система от думите на Караниколов, който разгласи, че " първоначално и ние се притеснихме от изпразването на магазините ", стана ясно, че има два разновидността за битка с възможната далавера с цени на разнообразни артикули. Те на процедура включват таван на цените, само че изчисляван по друг метод. В единия случай оптималната цена на дадена стока може да бъде формирана като се вземе цената на борсата за дадения артикул и се постави добавка от 10%. При вторият вид още веднъж надценката би трябвало да бъде 10%, само че като база се взима настоящата цена във веригите на дребно, стана ясно от думите на министъра. Тези ограничения не са предлагани в закона за изключителното състояние, нито са прилагани по различен метод. През последните дни разнообразни представители на държавното управление обявяваха и че почналото незабавно произвеждане на защитни дрехи, маски, освободеният алкохол от държавния запас и други дейности ще доведат до спад на цените посредством по-високо предложение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР