Лидерът на БСП Корнелия Нинова е изпратила писмо до председателя

...
Лидерът на БСП Корнелия Нинова е изпратила писмо до председателя
Коментари Харесай

Нинова с писмо до Таяни заради изказване на Джамбазки


Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова е изпратила писмо до ръководителя на Европейски парламент Антонио Таяни по отношение на изявление на българския евродепутат Ангел Джамбазки, че "всички от Българската социалистическа партия са за разстрел.

"Това не е изолиран случай. За страдание е налице очевидна наклонност на усилване на езика на омразата, предизвикана от националисти и крайнодесни политически водачи ", отбелязва соцлидерът.
По думите ѝ "по-недопустимо в тази ситуация е, че се вменява групова виновност и посоченият за заличаване зложелател са всички български социалисти ". Според нея това "не просто припомня, а трасира пътя към връщането на най-мрачните времена на доминираната от нацистите на Хитлер Европа ". "Особено обезпокоително е, че от думите на Ангел Джамбазки не се разграничи обществено нито управлението на неговата партия, нито премиера и ръководител на водещата в ръководството партия ГЕРБ Бойко Борисов ", написа още в писмото си Нинова.

Вижте целия текст на писмото без редакторска интервенция:

ДО
Г-н Антонио Таяни
Председател на Европейския парламент

Копие: Г-н Удо Булман
Председател на Групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал

Уважаеми господин Таяни,

Обръщам се към Вас по отношение на неприемливи изказвания на член на Европейския парламент в българските медии. Ангел Джамбазки, в изявление за електронно издание, отхвърля правото на най-голямата опозиционна партия в България да разяснява значими национални въпроси и декларира: "Всички от Българската социалистическа партия са за разстрел ".

Това не е изолиран случай. За страдание е налице очевидна наклонност на усилване на езика на омразата, предизвикана от националисти и крайнодесни политически водачи. Трябва да отбележа, че в годините на прехода след 1989 година, в условия на най-тежка политическа борба, в никакъв случай народни представители и политически фигури не са си разрешавали сходни крайности, призовавайки към физическо заличаване на политически съперници. Още по-недопустимо в тази ситуация е, че се вменява групова виновност и посоченият за заличаване зложелател са всички български социалисти - това не просто припомня, а трасира пътя към връщането на най-мрачните времена на доминираната от нацистите на Хитлер Европа.

Когато сходни закани излизат от устата на член на Европейския парламент, аз имам вяра, господин Председател, че е Ваше обвързване да се разграничите и да предприемете вероятните ограничения в институцията, която е знак на обединена, мирна и демократична Европа и върху която с държанието си един неин член слага кафяво леке.

Трябва да подчертая също, че Г-н Джамбазки не е просто член на Европейския парламент. Той е заместник-председател на една от съуправляващите партии в България - Вътрешна македонска революционна организация, чийто ръководител Красимир Каракачанов е вицепремиер и министър на защитата. В този подтекст заканите би трябвало да бъдат обсъждани с още по-голяма угриженост. Особено обезпокоително е, че от думите на Ангел Джамбазки не се разграничи обществено нито управлението на неговата партия, нито премиера и ръководител на водещата в ръководството партия ГЕРБ Бойко Борисов.

Знаем, че политическият спор от време на време е изострен и нападателен сред разнообразни по своята идеология партии, само че когато езикът на омразата превзема този спор, когато поредно се основават предпоставки омразата да премине от говорене към деяние, наша обща отговорност е да използваме всички благоприятни условия да го пресичаме и да демонстрираме ясно, че спазването на човешките права и толерантността са полезности, които Европейският съюз и неговите институции ще отстояват без съмнение.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР