Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска в парламента да се проведе дебат за

...
Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска в парламента да се проведе дебат за
Коментари Харесай

Нинова иска Борисов да обяснява пред депутатите за българската позиция по мигрантския пакт на ООН

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска в Народното събрание да се проведе дебат за българската позиция по пакта за миграцията на Организация на обединените нации.  

" Искаме министър председателят да пристигна и да изясни кой, по кое време и за какво реши да причисли България към пакта ", каза Нинова от парламентарната естрада.

От левицата ще внесат документално предложение за спор в Народното събрание. Според водачът на Българска социалистическа партия няма решение на Министерския съвет  за пакта,  по тематиката има цялостна мъгла. По думите ѝ единствената диря за това, че ще се присъединим, е повишеният бюджет за леговище и миграция.

" Българска социалистическа партия е срещу наред с бежанците от войни от пакта да се облагодетелстват всички мигранти по всевъзможни други аргументи, в това число и тези, които нямат паспорти ", сподели още тя. 

Нинова призна, че в пакта за миграция има и някои положителни решения. " Но както беше и с Истанбулската спогодба - зад текстовете против домашното принуждение, да се прикрие концепцията за несигурност на пола, по този начин и тук. Става дума за документ, който подтиква по-голяма миграция и класифицира същата като положително и неизбежно събитие ", добави тя. 

От ГЕРБ отхвърлиха обвиняванията на Българска социалистическа партия. " Самото наличие на този документ в огромна част се покрива в досегашните политики по миграция на България. В него ненужно е написано, че всяка държава-членка може сама да дефинира миграционната си политика - всяка страна, която го е подкрепила, може да си резервира миграционната политика ", разяснява депутатът от ръководещата партия Христо Гаджев. 

Пактът ще бъде разглеждан на 10 и 11 декември в Маракеш, по-късно занапред ще бъде изготвяна позиция на Организация на обединените нации.

До 1 декември Министерския съвет до 1 декември би трябвало да вземе решение за състава на българската делегация в Маракеш, както и каква ще бъде българската позиция. Затова другата сряда ще има взаимно съвещание на парламентарните комисии по външна и по вътрешна политика. Там ще се организира спор за българската позиция с ресорните министерства, които са взели участие в преговорния развой – Министерство на вътрешните работи, Министерство на външните работи и Министерството на труда и обществената политика.

" Така че елате на полемиката, бъдете един път градивни, с цел да можем да излезем с национална позиция ", добави Гаджев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР