Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановска е в безопасност и

...
Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановска е в безопасност и
Коментари Харесай

Лидерът на беларуската опозиция напусна страната си и е в Литва

Лидерът на беларуската съпротива Светлана Тихановска е в сигурност и се намира в Литва, заяви в Туитър литовският министър на външните работи Линас Линкявичус.

Самата Тихановска удостовери, че е напуснала Беларус по свое предпочитание, откакто по-рано излезе информация, че е била принудена да избяга.

" Взех доста мъчно решение. Но го взех изцяло независимо ".

Във втората вечер на митинги против изборните резултати в Минск още веднъж се стигна конфликти с полицията и минимум един стачкуващ е умрял. Починалият опитал да хвърли взривно устройство по полицията, което обаче избухнало в ръцете му, оповестиха управляващите. Има и ранени. Силите на реда използваха сълзотворен газ, гумени патрони, светошумови гранати и палки, с цел да разпилян хилядите протестиращи в Минск. Демонстрантите издигнаха барикади в няколко региона и хвърляха коктейли " Молотов ".

Протестите избухнаха откакто досегашният водач на Беларус Александър Лукашенко разгласи победа с над 80% от гласовете. Основният му противник Светлана Тихановска, която получава близо 10 на 100 поддръжка, отхвърли да одобри резултатите.

Няколко западни сили също показаха подозрения в достоверността на резултатите и приканиха Лукашенко да не употребява мощ против протестиращите.

Властите в Беларус оповестиха през днешния ден, че са задържали над 2000 души при митингите в понеделник вечерта.

Вътрешното министерство заяви, че 21 чиновници на силите за сигурност са потърпевши, а петима от тях са в болница.

Тихановска в това време прикани съгражданите си да не се опълчват на полицията и да заобикалят да излагат на заплаха живота си.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР