Лидерът на Атака Волен Сидеров обяви, че ще предложи анкетна

...
Лидерът на Атака Волен Сидеров обяви, че ще предложи анкетна
Коментари Харесай

Сидеров иска парламентарна комисия да изчисти името на...

Лидерът на Атака Волен Сидеров разгласи, че ще предложи анкетна комисия в Народното събрание, която да обясни истината за така наречен правосъден развой против Васил Левски, на който той е наказан на гибел от османската власт за престъпно закононарушение. Това разгласи самият Сидеров пред публицисти пред паметника на Левски в София, във връзка честванията на 145 години от гибелта на Апостола на свободата.

Лидерът на Атака означи, че към този момент е открито писмено, че убийството на прислужникът Стойчо в една ловешка къща не е осъществено от Левски. Има задоволително документи, има Османски отдел в Народната библиотека, всичко това би трябвало да бъде проучено от една способена комисия, уточни Сидеров.

Той даже предложи депутата Станислав Станилов за неин ръководител.

Специалната отоманска комисия, в която вземат участие и българи за жалост, издава смъртна присъда на Левски въз основа на едно само удостоверение на необразован човек - някой си Вутьо, че Левски е умъртвил прислужникът Стойчо, уточни водачът на " Атака ", представен от Българска телеграфна агенция. И напомни, че Левски в действителност е наказан на гибел за престъпно закононарушение по член 174 от тогавашния турски углавен кодекс, а не по тази причина, че прави комитети и организация за гражданска война.

Сидеров уточни, че за комитетите и комитетската активност тогавашната османска власт е предвиждала изгнание.

В същото време, виждайки че това е предводителят на всички тези комитетски каузи, те са бързали тихомълком, без доста звук, такава е била директивата - да се направи развой тук, не в Цариград, в София, която тогава даже не е столица на вилаета, и да приключи със смъртна присъда, разяснява Сидеров.

Затова водачът на Атака прикани процесът против Левски да бъде преразгледан и Левски да бъде оправдан. Защото когато се искаше канонизирането му, от църквата имаше контрааргумент, че той е направил ликвидиране, съобщи Сидеров.

От Атака сервираха венец на паметника на Васил Левски в столицата във връзка 145 години от неговата крах. Много хора, измежду които възпитаници, се редят на опашка в дъжда, с цел да положат цветя и да почетат паметта на Апостола на свободата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР