Лидерът на „Атака“ и столичен общински съветник Волен Сидеров бе

Лидерът на „Атака“ и столичен общински съветник Волен Сидеров бе ...

Сидеров е задържан за 24 часа, след като бе обявен за издирване.


Лидерът на „Атака“ и столичен общински съветник Волен Сидеров бе задържан за 24 часа. Няколко часа по-рано той бе обявен за общонационално издирване, след като не се яви за предявяване на обвинения в Софийската градска прокуратура. По-късно обаче Сидеров сам отишъл до Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). Той е задържан за 24 часа, предаде БГНЕС.

Не съм се укривал, няма никакво основание да ме издирват. Влизаме да приемем обвинителния акт, действаме по закон, каза Сидеров, цитиран от партийната телевизия при пристигането в столичната полиция.

В понеделник бе съобщено, че Сидеров е привлечен като обвиняем, но не се явил пред разследващия орган и затова е поставено принудителното му довеждане. Обвиняемият не е открит на известните по делото адреси, което е наложило обявяването му на 15 април за общодържавно издирване.

Принудителното довеждане на лидера на "Атака" в СДВР беше разпоредено във вторник. Причината бе, че в 15 ч, за когато Сидеров и бил призован да в качеството на обвиняем за предявяване на постановление за привличане на обвиняем и за взимане на мярка за неотклонение "парична гаранция", той отказал да представи личната си карта на входа и напуснал демонстративно.

Прокуратурата пък го обвини Сидеров в две престъпления и му е определена гаранция от 50 000 лева.

Първото обвинение е във връзка с отправени призиви за подбуждане на обществото към нарушаване на установените в страната противоепидемиологични мерки в условията на извънредно положение, посочва прокуратурата.

Второто престъпление на Сидеров според прокуратурата е, че на 13 април 2020 г. противозаконно е попречил на орган на властта да изпълни служебните си задължения, свързани с връчването на призовка за явяването му в качеството на обвиняем в СДВР.

Сидеров има 14 дни, за да внесе гаранцията си, която има право и да обжалва.

 

 

 

Източник: duma.bg