Лидерът на арменската опозиция Никол Пашинян води разговори с парламентарните

...
Лидерът на арменската опозиция Никол Пашинян води разговори с парламентарните
Коментари Харесай

Арменският парламент ще избере премиер на 1 май, лидерът на протестите търси подкрепа за поста

Лидерът на арменската съпротива Никол Пашинян води диалози с парламентарните сили, с цел да си обезпечи поддръжка като претендент за идващ министър-председател, предадоха съветските организации и " Асошиейтед прес ", представена от Българска телеграфна агенция. Парламентът ще гласоподава за нов министър председател на 1 май.

Официалното известие на законодателния орган гласи, че " въпросът за избора " ще бъде разискван на тази дата, само че няколко издания не изключват опцията самото гласоподаване да е на идващия ден.

Пашинян оглави траялия две седмици митинги против Серж Саргсян, който 10 години беше президент на страната, преди да заеме този месец премиерския пост. Заради всеобщите митинги против избора му в понеделник Саргсян подаде оставка. Протестите продължиха и по-късно с искане да бъде определен " министър председател от народа ", какъв Пашинян твърди, че е подготвен да бъде.

Преди решението за избор на министър председател на 1 май хиляди стачкуващи още веднъж излязоха по улиците на Ереван, с цел да стачкуват, затварят пътища и блокират трафика в града, както призоваваше и Пашинян. Самият той обаче през днешния ден промени посланието си към тях и изиска акцията да бъде завършена. " Вече не би трябвало да се блокират улици. Необходимо е да се възвърне естественият (трафик)... Редък е по-голям от всичко, " сподели той пред поддръжниците си на един от булевардите в Ереван, заяви " Интерфакс ".

Има ли Пашинян късмет

Пашинян сподели през днешния ден, че се е срещнал с водача на втората по величина парламентарна мощ (съюза " Царукян " ) в търсене на поддръжка. Републиканската партия на Армения (оглавявана от Саргсян) обаче има болшинство в законодателния орган.

Десетки хиляди последователи на опозицията участваха в протест в арменската столица през вчерашния ден с искане водачът на митингите да стане министър-председател - концепция, която РПА отхвърля като неконституционна. Междувременно Саргсян разгласи, че ще напусне поста водач на Републиканската партия, бец да уточни кой ще му бъде правоприемник.

По-рано националистите от Арменската революционна федерация ( " Дашнакцутюн " ), която беше част от кабинета, разгласи, че го напуща. Така изборът на Пашинян за министър председател зависи от гласове на депутати от РПА, които вероятно биха го подкрепили (самият Пашинян е съпредседател на третата по величина опозиционна група в Народното събрание след РПА и " Царукян " - " Елк " или " Изход " ). Изпълняващият длъжността министър председател Карен Карапетян, който беше заместител на Саргсян, обаче изключва сходна опция.

 Арменският парламент ще избере министър председател на 1 май, водачът на митингите търси поддръжка за поста
© Gleb Garanich, Reuters

" На среща в Москва "

Армения отваря нова глава в историята си, се акцентира в това време в известие на президента Армен Саркисян, представено от " Ройтерс ". Председателят на Народното събрание Ара Баблоян също заяви, че на 1 май ще има изключително съвещание за избор на министър председател, съобщи ТАСС.

И откакто Народното събрание се съгласи на вота, ръководещата Републиканска партия на Саргсян споделя, че е подготвена на предварителни избори след гласуването за министър председател.

По обяд българско време дипломатически източници на ТАСС оповестиха, че външният министър Едвард Налбандян е в Москва с парламентарна делегация за съвещания. " Очакват се договаряния с управлението на Русия, " споделя един източник, представен от организацията. Според различен събеседник " договарянията и срещите на високо равнище ще са при закрити порти " и ще се приказва за обстановката в страната.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР