Лидерът на антиелитарното движение 5 звезди Луиджи ди Майо призова

...
Лидерът на антиелитарното движение 5 звезди Луиджи ди Майо призова
Коментари Харесай

Движение 5 звезди зове за предсрочни избори в Италия

Лидерът на антиелитарното придвижване " 5 звезди " Луиджи ди Майо прикани за предварителни парламентарни избори в Италия през юни, изтъквайки, че опитите за съставяне на съдружно държавно управление след изборите при започване на предишния месец са се провалили, оповестява " Ройтерс ".

" В този миг за мен няма друго решение . Трябва да се върнем в изборните секции допустимо най-скоро ", написа Луиджи ди Майо във " Facebook ", обвинявайки лявоцентристките и дясноцентристките партии, че отхвърлят да договарят с " 5 звезди ".

 В Италия умерената десница завоюва локални избори
В Италия умерената десница завоюва локални избори

На фона на политическата невъзможност към съставянето на държавно управление

Италианската политика изпадна в невъзможност след парламентарните избори на 4 март, в които дясноцентристки алианс, ръководен от антиимигрантската партия " Лига " (бившата " Северна лига " ), завоюва най-вече депутатски места, а Движение " 5 звезди " се трансформира в най-голямата обособена партия.

Лявоцентристката Демократическа партия, която беше ръководеща до изборите, зае третото място.

Ди Майо прикани водача на " Лига " Матео Салвини да се причисли към апелите му за предварителни избори през юни.

Италианският президент Серджо Матарела, претрупан със задачата да позволи политическата невъзможност, даде да се разбере, че не желае да се отива на предварителни избори, а избори през юни евентуално ще бъде невероятно да бъдат проведени, тъй като към този момент липсва нужното софтуерно време.

 И ръководителят на Сената на Италия посредничи за съставянето на държавно управление
И ръководителят на Сената на Италия посредничи за съставянето на държавно управление

Президентът Матарела ѝ даде краен период до петък

Ако имаше политическо единодушие за нови избори, най-вероятната дата щеше да е по някое време през есента, само че преди този момент Матарела съвсем несъмнено ще се стреми към поддръжка за държавно управление на единството, което да се опита да работи върху промяна на изборната система.

Както Луиджи ди Майо, по този начин и " Лига ", до момента отхвърляха концепцията за каквото и да е държавно управление на необятна, неполитическа основа.

Ди Майо съобщи преди, че би желал да реализира съдружно съглашение с " Лига ", само че упорства, че с цел да го направи, Салвини би трябвало да се откаже от съдружника си по време на изборите " Форца Италия ", която се управлява от някогашния министър председател Силвио Берлускони.

Салвини отхвърли да направи това и той беше подсилен през днешния ден, когато неговият дясноцентристки алианс, управителен от политик от " Лига ", завоюва безапелационна победа в локални избори в североизточния район Фриули Венеция Джулия.

 Консултациите в Италия за съставяне на съдружно държавно управление буксуват
Консултациите в Италия за съставяне на съдружно държавно управление буксуват

Матарела съобщи, че " няма прогрес "

Изборите, в които " 5 звезди " се показаха зле, демонстрираха, че Салвини е спечелил политическо въздействие през последните два месеца за сметка на съперниците си .

След като вратата към съглашение с " Лига " явно беше затворена, Ди Майо през предходната седмица протегна ръка към Демократическата партия, само че тази самодейност също изглеждаше обречена, откакто Матео Ренци прикани партията си през вчерашния ден да заобикаля каквито и да е връзки с " 5 звезди ".

" Демократическата партия загуби, аз подадох оставка, седем от 10 италианци гласоподаваха за Салвини или Ди Майо. Тяхна е отговорността да ръководят ", посочи Ренци пред държавната телевизия.

" Не можем да влезем назад през прозореца, откакто италианският народ ни сподели вратата ", добави Ренци.

Въпреки че се отхвърли от управителния пост в Демократическата партия, Ренци към момента има огромно въздействие в партията.

Ди Майо посочи, че мненията на Ренци са посочили, че е невероятно да се подписа съглашение с Демократическата партия. " Като се има поради, че тези партии се опасяват от смяна, дано да позволим на хората да решат сред революцията и възобновяване ", акцентира Ди Майо.

 Демократическата партия в Италия остава в съпротива
Демократическата партия в Италия остава в съпротива

Негативните изборни резултати не ни разрешават
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР