Лидерът на АБВ Румен Петков обвини управляващите в бездействие и

...
Лидерът на АБВ Румен Петков обвини управляващите в бездействие и
Коментари Харесай

От АБВ настояват за институционална позиция по спорните въпроси със Северна Македония

Лидерът на АБВ Румен Петков упрекна ръководещите в безучастие и безмълвие за противоречивите въпроси за историята ни със Северна Македония. Той изиска от властта институционална позиция по въпроса, защото в противоположен случай всичко е за сметка на нашата национална еднаквост.

" Преди 3 години със специфична декларация до премиера, Народното събрание и президента, поискахме явен мандат на българските участници в взаимната комисия, както и институционален надзор на работата на комисията, тъй че да се подсигурява публичния интерес и националната сигурност, тъй като похищенията на нашите съседи, като се стартира от Гоце Делчев, Яне Сандански и се стигне до Илинденско - Преображенското въстание, не стопират ", уточни Румен Петков на конференция на партията.

По думите му е " втрещяващо мълчанието " на ръководещите във връзка " взривната вълна, обвързвана с македонския език ".

" Нито в Организация на обединените нации, нито в Европейски Съюз има белгийски и австриийски език, това са неща обикновено възприети от страните и жителите. Считаме, че доста изрично би трябвало да се каже, че основата, върху която се разивва езикът на нашите съседи, е българският език. Всичко друго е за сметка на нашата национална еднаквост, на основни събития от предишния и по-миналия век “, уточни Петков.

-->

Той сподели, че ще изпрати до страните членки на Европейски Съюз книгата " Илинденско - Преображенско въстание 1903 “, в която са оповестени отчетите на посланиците на доста страни, отразявали Въстанието.

" В тази книга са отчетите на техните посланици. Днес да не ни изясняват по какъв начин да мълчим, а да бъдат поредни в своята политика. Искаме справедлива оценка на историята, всичко останало е смачкване на България. Като си мълчим, демонстрираме, че Скопие споделя на София каква да бъде позицията ни. Утре мълчейки си, ще се постави табелата македонски език без пояснения, в другиден ще ни обяснят, че Яне Сандански е македонец, и на третия ден ще ни обяснят, че Община Сандански принадлежи на Северна Македония. Въпрос на дни са териториалните искания ", отсече Румен Петков.

Той подлага на критика, че България не е водач на Балканите, като даде образец с подписания контракт сред Сърбия и Гърция за стратегическо партньоорство.

" България би трябвало ясно да съобщи, че историята е такава, каквато е, и никой няма право да я пренаписва. Ние ги поддържаме, а те си вземат от нас, каквото си желаят ", продължи Петков.

От партията упрекнаха ръководещите също, че мълчат за бъдещите последици от Брекзит и приканиха да се сътвори щаб във външното министерство, който да се заеме с тези въпроси.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР