Лидер на ДОСТ Лютви Местан обяви, че заедно с адвоката

...
Лидер на ДОСТ Лютви Местан обяви, че заедно с адвоката
Коментари Харесай

Местан още не се е запознал с делото за смъртта на бебето, иска отлагане

Лидер на ДОСТ Лютви Местан разгласи, че дружно с юриста си ще изиска отсрочване на планувания за 15 септември правосъден развой против него. Като причина политикът сочи, че два дни преди първото съвещание не е получил дубликат извлечение от делото и не е осведомен с него.
Още по тематиката
Лютви Местан е обвинен за причиняване на гибел по несъобразителност на 6-месечно дете при злополука. Тя стана на 14 април 2019 година на пътя Кърджали - Граничен контролно-пропусквателен пункт " Маказа " на разклона за село Загорско. При опит на Местан да се включи с автомобила си в основния път последва нечовечен конфликт с " БМВ ".

" Искам обективен и бърз развой, без ненужно отсрочване, само че с голямо страдание, аз и моят бранител сме принудени по независещи от нас условия да желаяме отсрочване на плануваното за 15.09. първо разпоредително дело за злополуката ", твърди политикът, представен от " 24 часа ". Той добавя, че е изискал документално от съда копие от материалите, само че това не го е получил.

" Тягостното чувство за нарушени процесуални права се укрепва от обстоятелството, че още преди близо 3 седмици (веднага след приемането на призовка) депозирахме категорично документално заявление с искане да получим копие от материалите. Оттогава моят бранител е в непрекъсната телефонна връзка с Окръжен съд Кърджали и мина през най-различни премеждия - първо, нямало кой да резолира молбата, тъй като съдията-докладчик бил в годишен отпуск и второ, от завръщането му към този момент цяла седмица всеки ден ни се дава отговор, че има избран човек за изработка на копието, само че поради на размера имал потребност от повече време и когато са подготвени ще ни се обадят по телефона ", твърди Лютви Местан.

Той добавя, че в петък /11 септември/ даже се подложил на унижението да дежури към съда, само че до края на деня по този начин и не получил копие от делото.

" Мястото на недоволствата за позволени процесуални нарушавания е в правосъдната зала, заради което оповестеното в медиите изказване на господин Лютви Местан съставлява неприемлив опит за интервенция и влияние върху съда и погрешно подстрекателство за " отсрочване " на правосъдния развой по виновност на съда ", се сочи в мнение на Окръжния съд в Кърджали.

В него се споделя, нито магистрати, нито правосъдни чиновници са осъществено каквото и да е нарушаване на служебни отговорности, което да накърни процесуални права наполитика. В мнението се твърди още, че няма разпореждания, предвиждащи даването на преписи от документи по досъдебното произвеждане.

Магистратите цитират Наказателно-процесуален кодекс, съгласно който обвинените имат право да се срещнат с всички материали по делото, в това число и със СРС, а Местан го е направил дружно със бранителя си при предявяване на следствието на 5 юни 2020 година

В мнението се споделя още, че макар неналичието на обвързване да се дава дубликат от делото, съдията-докладчик е разпоредил да се направи. Големият размер на делото и ангажираността на деловодителите станали причина копирането на делото да завърши в края на работния 11 септември и по тази причина Местан не е получил желаното.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР