Личното ми мнение е, че академик Денков е най-добрият възможен

...
Личното ми мнение е, че академик Денков е най-добрият възможен
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Акад. Денков е най-добрият възможен премиер

" Личното ми мнение е, че учен Денков е най-хубавият вероятен образец, който България може да има. Той има опит, самообладание, бил е и в политиката, само че има изключителни университетски триумфи. Освен това е ориентиран към резултати, тъй че България да се усъвършенства. Неговите оферти в просветителната сфера също безусловно ги подкрепях “.

Това сподели служебният вицепремиер по европейските средства Атанас Пеканов във връзка поръчката на " Продължаваме промяната “ да номинира акад. Николай Денков за министър председател, който ще получи вотрия мандат за сформиране на постоянен кабинет.

Пеканов и Денков бяха министри в служебния кабинет на Стефан Янев, по-късно ученият беше министър на образованието и в кабинета " Петков “.

Вицепремиерът удостовери, че първият транш от европейски средства по Плана за възобновяване и резистентност – 2,7 милиарда лева, вече са преведени по сметката на Министерството на финансите. Той подсети, че е заречен първият транш да пристигна през есента на 2022 година, а към момента сме есен, защото астрономическата зима настава на 21 декември.

Струва ми се, че в тази тежка година би трябвало да си споделяме и положителните вести, такива има. Това е добра вест, справили сме се с една част от проекта. Имаше доста спекулации – споделяше се, ча Европейската комисия ни е оставила за следващата година, тази година изобщо не ни е възнамерявала – безспорни спекулации. Освен това през днешния ден, преди часове, беше утвърдена и Оперативната стратегия " Развитие на районите “. Това е последната оперативна стратегия, тя е извънредно значима – за 3,6 милиарда лева, и ще бъде за по-справедливо развиване на районите в България. С това всички оперативни стратегии – 10 от 10, бяха утвърдени в границите на служебния кабинет “, разяснява Пеканов пред bTV.

Вицепремиерът разяснява и механизма, по който ще се отпускат средствата по Плана – те ще идват, откакто се извършат избрани промени. Едно от условията е да се одобри закон за отбрана на хората, които подават сигнали за корупция и други нарушавания. Предложените два законопроекта, единият на служебното държавно управление, бяха отхвърлени на първо четене в пленарната зала.

По думите на Пеканов този закон би трябвало да бъде признат тази година, а депутатите освен са го отхвърлили, само че са го създали без никакви рецензии към плановете.

" Това за мен е недопустимо и беше много неконструктивно държание на някои от партиите. Това е законопроект, който транспонира европейска инструкция, която ние по този начин или другояче ще би трябвало да използван, която да пази хората, които подават сигнали за корупция. Ние към този момент сме в нарушаване на процедурата “, посочи той

По думите му може да се наложи българските жители да заплащат през държавния бюджет наказания за това, че не сме приложили европейското законодателство.  

" Парите по Плана ще идват при реализирани резултати и това е верният метод, с цел да можем да подсигуряваме, че тези реформи ще се случат. Докато те не се случат, няма да можем да желаяме идващото заплащане на стойност 724 млн. евро (близо 1,5 милиарда лева.), предизвести вицепремиерът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР